Åsikt: Det är dags att häva förbudet mot försäljning av alkohol på eftermiddagen i Thailand

Det har funnits i över femtio år men många är överens om att det är dags att häva det mycket kritiserade förbudet mot försäljning av alkohol på eftermiddagen från 2-5 varje dag i Thailand.

Detta är inte en position från TPN media men snarare en byggnadsuppfattning från hela turism- och näringslivet som pressade på för att den thailändska regeringen ska häva regeln, som vi rapporterade här.

Faktum är att regeln inte ens är en del av lagen om kontroll av alkoholdrycker, utan snarare en oberoende order från en kuppledare för över femtio år sedan, med människor som tvistat om varför regeln trädde i kraft.

Vissa hävdar till och med att det var för att hindra regeringstjänstemän att sluta dricka alkohol på eftermiddagarna eller att lämna kontoret tidigt för att gå och dricka.

Oavsett anledning ligger pressen nu på den thailändska regeringen att häva den arkaiska regeln som ofta förvirrar turister, särskilt i köpcentra, närbutiker med namnmärken och exklusiva restauranger.

Ja, det är verkligen sant att mindre mamma- och popbutiker och små arenor ignorerar regeln och har gjort det i evigheter. Men många platser gör det inte och motståndarna till lagen hävdar att detta skadar turismen, särskilt när turister nekas en alkoholhaltig dryck till sin måltid på eftermiddagen.

Visst, lagen har vissa anhängare, de flesta hävdar att den hjälper till att förhindra att folk blir berusade medan skolor släpper ut mellan 2 och 5.

Men motståndare påpekar att någon kan dricka så mycket de vill fram till 2:2 och sedan gå på vägen eller helt enkelt köpa alkohol före XNUMX:XNUMX och dricka det under den förbjudna perioden.

Oavsett ens tankar om regeln kommer ett stort möte mellan Folkhälsodepartementet och den thailändska kontrollkommittén för alkoholdrycker att äga rum för att diskutera ett eventuellt upphävande av eftermiddagsförbudet. Detta möte kommer att äga rum den 15 februari men även om de beslutar sig för att häva förbudet kommer det att behöva godkännande från olika andra sektorer, troligen inklusive premiärministern.

Tecken pekar dock på att regeringen håller med om att eftermiddagsförbudet är ålderdomligt och ett problem för turismen och att det ser allt mer troligt ut att det kommer att hävas av Songkran i år. Naturligtvis är det ingen garanti, ingenting är någonsin skrivet i sten, men alla tecken pekar på att denna lag sannolikt går dinosauriens väg.

Songkran ses som ett stort mål för att häva förbudet, eftersom det förra året fanns rapporter om att polisen i vissa områden stängde av alkoholförsäljningen under den mest hektiska thailändska nyårsfestivalens vattenleksdagar, vilket ledde till många upprörda lokalbefolkning och turister.

Håller du med om att eftermiddagsförbudet ska bort? Berätta för oss kl [e-postskyddad].

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.