Thailands premiärminister diskuterar visum för gränsländer i syfte att etablera Thailand som regionalt turistnav

Nationell-

Den 3 februari 2024 avslöjade Mr. Srettha Thavisin, Thailands premiärminister, offentligt efter en diskussion med Sudawan Wangsuphakijkosol, ministern för turism och sport, angående en diskussion om CLMV (Kambodja, Laos, Myanmar och Vietnam) visum samt Malaysia, med målsättningen att ha Thailand som ett stort turistnav.

Efter ett ministermöte med Laos PDR avslöjade Sudawan offentligt att diskussioner pågick för regionalt turismsamarbete, särskilt med CLMV och Malaysia. Diskussionerna var ännu inte avslutade eftersom regionalt samarbete krävde ömsesidig överenskommelse och lika fördelar, konstaterade Sudawan.

CLMV plus Malaysia-visum syftade till att undanta visum när de reser genom Kambodja, Laos, Myanmar, Vietnam och Malaysia medan de bara innehar ett thailändskt visum som ett Schengenvisum i Europa, anmärkte Sudawan.

Men general Hun Manet, Kambodjas premiärminister, är planerad att officiellt besöka Thailand den 7 februari för att diskutera frågorna kring det föreslagna CLMV-visumet.

Srettha underströk de ömsesidiga fördelarna för deltagande länder och lyfte fram de robusta flygbolagen i Vietnam, Malaysia och Thailand, med Thailand som ett flygcentrum för att distribuera inkommande turister över regionen.

Dessutom ställde Saengchai Teerakulwanich, ordförande för Federation Thai SME, frågor om den långsiktiga effekten av visumfria initiativ på thailändsk turism.

Han betonade behovet av en omfattande analys för att bedöma potentiella förluster i viseringsavgifter mot ökade turistutgifter.

För att upprätthålla thailändsk turism föreslog federationen nyckelområden för thailändska myndigheters beredskap, inklusive att omfatta säkerhetsgaranti, upprätthålla universella standarder för tjänster och produkter, öka teknologin inom turism, påskynda tillgången till krediter, förbättra utvecklingen av arbetskraftskompetens inom turism och stödja marknadsföring strategier för att locka internationella turister.

Dessutom diskuterade La-iad Bungsrithong, Northern Thai Hotels Associations rådgivare, de potentiella fördelarna med senaste visumfria resor mellan Thailand och Kina, inklusive samarbete med CLMV-länder och Malaysia. Hon betonade behovet av delat ansvar mellan statliga myndigheter och förutse ömsesidiga turismvinster.

Samtidigt som man insåg branschens konkurrenskraftiga karaktär, särskilt i Thailands fördelaktiga position, kvarstod osäkerheten om genuint stöd från andra nationer. Trots utmaningar förblev La-iad optimistisk i väntan på effektiva operativa processer för att övervinna hinder och säkerställa snabba resultat.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.