Redaktionell: Thailand har några svåra beslut att fatta kring tonårsvåld och juridiska straff

Om du regelbundet har läst eller följt våra nyheter har du troligen varit medveten om vad som verkar vara en ökande trend av tonårsvåld i Thailand som involverar dödliga vapen, särskilt yngre än sexton år gamla.

Det kan säkert hävdas att denna trend har funnits under en tid och att medias fokus på dessa incidenter först nyligen har ökat, men oavsett är nästan alla överens om att det finns ett verkligt problem och att åtgärder måste vidtas.

Problemet är naturligtvis att nuvarande thailändsk lag inte ger bestämmelser om att behandla minderåriga som vuxna som många västländer och kräver i första hand psykiatrisk vård och professionell utvärdering för dem under sexton, även med stora brott som Siam Paragon-skjutningsincidenten som begicks av en fjortonårig pojke.

Men visst, med vad som verkar vara en aldrig sinande nästan daglig rapport om våldsamma incidenter av unga tonåringar runt om i Thailand som den här senaste incidenten or just denna händelse or kanske den här stora som involverar en ung student som knivhugger sin påstådda mobbare till döds, bara för att nämna tre av många nya exempel, oro fortsätter att öka.

Som ett resultat av de många senaste incidenterna, särskilt den här där polisen påstås ha försökt dölja sin tonårssons inblandning i dödandet av en psykiskt sjuk kvinna i Sa Kaeo genom att tvinga kvinnans man till ett falskt erkännande, den högsta polisen i Thailand har noterat och lovat att lösa problemet.

Men hur löser de problemet?

Det finns två skolor, främst kring tonårsvåldsfloden. En tankeskola kräver hårdare straff för ungdomar, och sänker åldern för att åtala tonåringar för vuxenbrott till så lågt som 12. Denna speciella tankeskola är en som polischefen i Thailand har föreslagit och har säkert sina stödjare. Detta liknar många västländer där vissa avskyvärda brott, såsom masskjutningar eller mord på en psykiskt sjuk kvinna, att få några mindre misstänkta åtalade och dömda som vuxna efter en domares gottfinnande, vilket potentiellt kan sätta dem i fängelse på livstid .

Den andra tankegången är att problemen börjar hemma och i skolan och att pedagoger och föräldrar måste känna igen mobbning och miljöfaktorer som leder till att tonåringar blir inblandade i brott och erbjuder andra vägar och vägar. Denna tankegång kräver inte hårdare straff för ungdomar utan fler alternativ för att stoppa sådana speciella brott innan de inträffar. Detta lutar särskilt mycket åt lärare att känna igen och lösa mobbning och att utbildas i konfliktlösning. Det uppmanar också skolor att involvera föräldrar närmare med besvärliga barn och tonåringar.

I denna tankeskola skulle Thailand investera mycket djupare i program som sport och fritidsaktiviteter för ungdomar för att hålla dem borta från kriminalitet och problem och lägga stort fokus på att känna igen och stoppa mobbning, till att inkludera sociala medier. Det skulle också syfta till att hålla alkohol, marijuana, Kratom, vaping och andra negativa influenser borta från tonåringar genom en mängd olika lagstiftningsinsatser och genomdrivande.

Oavsett vilket alternativ eller vilken väg Thailand går ner kan de verkligen inte behålla status quo. Det kostar inte bara många liv utan under de senaste åren har tonårsvåldet börjat blöda in i turistområden i populära områden som Pattaya och Phuket, vilket påverkar Thailands bröd och smör. Många incidenter på Pattaya Beach med tonårsvåld har ägt rum de senaste månaderna och för bara några dagar sedan, även om det är oklart om tonåringar var inblandade, en pingisgranat gick av och en annan hittades på stranden gömd i vägkottar. Som tur var skadades ingen.

Vilken av de två huvudinriktningarna tycker du att Thailand bör följa eller till och med göra en kombination av båda? Eller har du andra idéer? Berätta för oss kl [e-postskyddad].

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.