Åsikt: Ja, det är dags att låta fler länder ha ett 90 dagars visum vid inresa till Thailand

Tidigare i veckan rapporterade TPN Media och några andra thailändska medier om ett förslag som för en gångs skull fick ett nästan allmänt positivt gensvar från våra läsare.

Det förslaget, som lagts fram av Thailands turistmyndighet, är att tillåta många fler länder en 90-dagarsvistelse i Thailand med ett Visa Waiver vid ankomst, vilket vi rapporterade här.

Närvarande, bara ryssar har ett liknande program av samma längd vilket till stor del berodde på ett ömsesidigt avtal mellan de två länderna som också tillåter thailändska medborgare att resa in i Ryssland upp till 90 dagar med visumbefrielse. Detta avtal kom samman förra året till stor del på grund av Thailands neutralitet mellan kriget i Ukraina och Ryssland.

Nyligen, Kina har tecknat ett liknande avtal med Thailand men för färre dagar, som vi rapporterade här, som är utformat för att förhoppningsvis öka eftersläpande kinesisk turism.

Nu, med det senaste förslaget, har förhoppningar väckts av många av våra läsare från länder som Storbritannien, Amerika, Australien och många fler att ett liknande program kommer för dem.

Låt oss vara tydliga, det här är bara ett förslag. Det finns ingen som helst garanti för att förslaget kommer att ske. Vi anger detta så att folk inte ständigt frågar oss när det utökade viseringsskyddet kommer att börja.

För att godkännas måste förslaget godkännas av flera grenar av den thailändska regeringen, men framför allt det thailändska regeringen. Det är också viktigt att notera att även om Thailand djupt hoppas på ett ömsesidigt förslag för sina egna medborgare till länder som de tillåter att komma till Thailand i 90 dagar till, är det osannolikt att detta kommer att hända, särskilt med länder som USA.

Denna brist på ett ömsesidigt förslag har tidigare varit en stor vägspärr för längre viseringsundantag för många länder. Det pågår dock arbete med att tillåta thailändska medborgare Schengenvisum för Europa med undantag, men återigen, är det bara mestadels förslag vid denna tidpunkt.

Oavsett ömsesidiga program eller inte, återuppbyggs Thailands ekonomi fortfarande efter att Covid-19-pandemin brutaliserade turistsektorn i cirka två och ett halvt år. Ett stort antal besökare skulle älska att stanna längre i Thailand på 90-dagars turistvisum och inte behöva ta itu med besök på Immigration, långa väntetider i kö, skrämmande pappersarbete och många andra hinder för längre vistelser.

Detta skulle också göra livet mycket lättare för våra deltidsanställda expats som kommer 3 till 6 månader om året för att stanna.

En sådan förlängning skulle också avsevärt minska mängden arbete som Immigration måste göra och minska köerna vid Chonburi Immigration och andra populära kontor i turistområden. Detta skulle i gengäld göra det möjligt för kontoren att fokusera på mer angelägna frågor.

Denna strategi också kopplat till thailändsk immigration som uppmuntrar och uppmanar expats att rapportera sina 90-dagars incheckningar online kontra personligen, som vi rapporterade här.

Sammanfattningsvis är det denna författares åsikt att förlängning av 90-dagars visumundantag vid ankomst för många fler länder är sedan länge väntat och skulle vara otroligt välkommet för många av våra läsare.

Vad tror du? Berätta för oss på sociala medier eller maila oss på [e-postskyddad]

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.