Thailändsk domstol beslutar att flytta fram partibud för att ändra Lese Majestes lag ett försök att undergräva konstitutionell monarki

Nationellt —

Thailands konstitutionella domstol har slagit fast att Move Forward Partys (MFP) förslag och ansträngningar för att ändra majestätslagen är författningsstridiga och ett försök att störta landets konstitutionella monarkisystem.

Domstolens beslut, som meddelades onsdagen den 31 januari, har utlöst oro för partiets framtid och potentiella upplösning.

Domstolen utfärdade ett beslut om upphörande mot MFP, vilket i praktiken stoppade alla ytterligare aktiviteter relaterade till ändring av den kontroversiella lagen. Denna dom öppnar dörren för potentiella rättsliga åtgärder för att söka partiets upplösning. Faktum är att tidigare senator Ruangkrai Leekitwattana har sagt att han kommer att lämna in en petition till Charter Court för att upplösa Move Forward Party i morgon, 1 februari, efter domstolens avgörande.

Enligt rapporter kan framställningar lämnas in till valkommissionen (EC), som hävdar att MFP:s agerande bröt mot paragraf 49 i konstitutionen, enligt tolkningen av domstolen. Om EG finner MFP skyldig i framställningen kan den begära att domstolen upplöser partiet enligt avsnitt 92 i lagen om politiska partier. Det här avsnittet tillåter partiets upplösning och ett tioårigt förbud mot deltagande i val för dess chefer, inklusive Pita Limjaroenrat, MFP:s tidigare partiledare, om den befinns skyldig till att ha brutit mot paragraf 10.

Dessutom, om en framställning lämnas in till National Anti-Corruption Commission (NACC), och de fastställer att MFP:s handlingar utgör allvarliga etiska förseelser, kan alla 44 MFP-parlamentsledamöter, inklusive Pita, som lämnade in majestätändringsförslagen, möta en livstid förbud från politik.

Trots att de häftigt insisterade på att förslagen skulle ändra, inte återkalla, kastade majestätlagen, författningsdomstolens beslut idag och möjligheten till upplösning en mörk skugga över MFP:s framtid.

På en omedelbar presskonferens efter att de styrande seniora medlemmarna av MFP återigen förnekade att de hade för avsikt att störta den konstitutionella monarkin eller upphäva Lese Majeste-lagen och insisterade på att de bara ville ändra lagen. MFP-ledare sa att de bara ville arbeta för medborgarna för att skapa ett jämställt samhälle.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.