Thai Cannabis Network söker klarhet i nytt utkast till lagförslag: oro över många delar av lagförslaget

Nationell-

Den 19 januari 2024 talade Prasitchai Nunual, generalsekreteraren för nätverket för Shaping the Future of Thai Cannabis, om Dr. Cholnan Srikaew, den thailändska folkhälsoministern, angående utkastet till Cannabis- och hampalag.

Att använda cannabis för hälsofördelar måste ha ett giltigt recept från en läkare enligt lagförslaget, men rökning av marijuana i allmänna utrymmen skulle irritera andra. Därför bör man inte röka marijuana i allmänna utrymmen, anmärkte Prasitchai.

Att röka marijuana bör vara i anvisade områden bara som cigaretter, sade Prasitchai. Örtbehandlingar med cannabis var en traditionell metod oavsett om det var rökning, ätning eller på annat sätt. Prasitchai frågade Dr. Cholnan om hur man kan skilja på att om en enda rulle marijuana var medicin eller rekreation. Det har också funnits betydande oro för att de föreslagna böterna på 60,000 XNUMX baht om de fångas med marijuana för fritidssysselsättning potentiellt skulle kunna missbrukas av korrupta brottsbekämpande myndigheter för att utpressa människor, särskilt turister och utlänningar.

Detta var dubbelt sant om domaren av om användningen av marijuana var rekreationsmässigt eller medicinskt lämnades till polisen.

Det nya lagförslaget angav att det helt förbjöd rekreationsändamål, och betonade användningen för medicinska och hälsomässiga framtidsutsikter. Emellertid indikerade inga tydliga åtgärder skydd av konsumenter från marijuanarök i allmänna utrymmen, anmärkte Prasitchai. Det har också föreslagits att tillåtelse av kaféer där människor kan röka med experter på personal utan att störa andra skulle vara att föredra framför användning i offentliga områden.

Den thailändska regeringen hade som mål att kontrollera användningen av marijuana som ett olagligt ämne och utarbetade lagförslaget med mycket strikta åtgärder jämfört med kontrollen av alkoholhaltiga drycker och cigaretter som fick användas för rekreationsändamål, sade Prasitchai.

Även om marijuana kunde bota mer än 8 sjukdomar, enligt forskare i Thailand, förbjöd lagförslaget användningen av rekreationsändamål jämfört med alkoholhaltiga drycker och cigaretter som orsakade olika hälsoproblem och inte botade några sjukdomar, sade Prasitchai.

Prasitchai ifrågasatte varför regeringen övervägde att lätta på restriktionerna för alkohol, såsom försäljningstimmar och reklam, men ville slå ner på marijuana, vilket Prasitchai sa var betydligt mindre skadligt.

Påståendet att marijuana potentiellt skulle öka ungdomars chanser att bli beroende av andra olagliga ämnen i framtiden och från vilka källor den thailändska regeringen fick denna information från ifrågasattes också av Prasitchai.

Lagförslaget diskuteras för närvarande mellan det thailändska folkhälsodepartementet och cannabisförespråkare och företagare. TPN-media noterar att det skulle behöva skickas till det thailändska kabinettet och sedan om det godkänns parlamentet för att diskuteras innan lag, vilket kan bli en lång process. Med detta sagt har argumenten om legalisering av cannabis fortsatt sedan den avkriminaliserades 2022 och visar inga tecken på att sakta ner.

Läs vår tidigare artikel om en pågående debatt om lagförslaget om cannabis och hampa.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.