Två Bryde's Whales spotted nära ön i Surat Thani

Surat Thani –

Två Brydes valar sågs nära en ö i Mu Ko Ang Thong National Park.

Herr Suthin Prompalad, chefen för nationalparken, berättade för The Phuket Express att två Brydes valar sågs öster om Tai Plao Island denna vecka och att de kan vara en mamma och hennes barn. Turister på en turbåt i närheten var glada över att se dem.

Tidigare gick Brydes valar traditionellt in i nationalparkens område varje år från januari till mars. Det marina ekologiska systemet har dock återhämtat sig markant efter Covid-19. Sedan 2021 kommer fler av dem till nationalparksområdet. För tre år sedan hittade parktjänstemän fyra av dem, för två år sedan hittade de sex av dem och förra året hittade de fyra av dem.

Bryde's Whale är ett sällsynt till nästan utrotat vattenlevande däggdjur. Bryde's Whale har listats som ett reserverat djur av Thailand. Närvaron av en Bryde's Whale är också en indikator på rikliga marina resurser.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.