Cyberbrottslighet kräver nästan 7 miljarder baht på 70 dagar i Thailand

PRESSMEDDELANDE: 

Cyber ​​Crime Investigation Bureau (CCIB) har rapporterat en ökning av cyberbrottslighet i Thailand, med förluster på 6.76 miljarder baht under de senaste 70 dagarna.

Medan byrån noterade en minskning av bedrägerier med callcenter, har det skett en ökning av bedrägliga aktiviteter relaterade till extra inkomstmöjligheter och lånebedrägerier, som ofta förknippas med rådande ekonomiska svårigheter.

CCIB noterade en mängd olika tekniker som används av kriminella för att lura offer online. Trots en minskning av vissa typer av bedrägerier fortsatte det totala antalet onlinefall att öka och nådde 53,179 50 incidenter under den rapporterade perioden. Majoriteten av dessa fall, cirka 331 %, gällde bedrägerier vid försäljning av produkter och tjänster, uppgående till XNUMX miljoner baht i förluster.

Den näst vanligaste typen av bedrägeri gällde bedrägerier relaterade till att söka extra inkomst, vilket utgjorde 10.6 % av fallen. Investeringsbedrägerier, men mindre frekventa på 5.3 %, resulterade i den största ekonomiska skadan, totalt 3.1 miljarder baht. Användningen av avancerad teknik som djupt falsk har lyfts fram som en metod för brottslingar att locka offer och undvika upptäckt.

Svaret på detta eskalerande problem involverar olika enheter, från National Broadcasting and Telecommunications Commission till telekomoperatörer och Bank of Thailand. Upprätthållandet av lagen om förebyggande och bekämpning av cyberbrott sedan mars 2023 har lett till vissa framsteg, där regeringen framgångsrikt har fryst tvivelaktiga bankkonton och återbetalat pengar till offren i 24 % av fallen, en betydande ökning från den tidigare frekvensen på 2.4 %.

Den bredare bilden av cyberbrottslighet i Thailand 2023 visar svindlande 20 miljarder baht i förluster från 185,814 700 fall, i genomsnitt 800-2.4 fall dagligen. Call center-bedrägerier och installation av skadliga appar var bland de högst rankade metoderna för cyberattacker, med förluster som uppskattades till 1.4 miljarder respektive XNUMX miljarder baht.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fem år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.