Bästa nationella berättelser i Thailand från den senaste veckan: marijuanaförslag om förbud mot rekreationsbruk orsakar blandade åsikter och mer

Här är en titt på de bästa NATIONAL Thailand-historierna, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från den senaste veckan, måndagen den 8 januari till söndagen den 14 januari 2024.

De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordning efter publiceringsdatum.

Låt oss komma igång och se vilka de bästa berättelserna var!
  1. Dr. Cholnan Srikaew, den thailändska folkhälsoministern, vidarebefordrade en marijuanaproposition för regeringsövervägande, och betonade dess fokus på enbart medicinsk användning.

Dr. Tewan Thaneerat, biträdande chef för avdelningen för thailändsk traditionell och alternativ medicin (DTTAM), tillkännagav framstegen i utkastet till marijuanalag.

Den thailändska cannabisindustrin och pro-cannabisaktivister är inte nöjda med lagförslaget och som ett resultat har det lagts in för offentlig feedback och föreslagna ändringar till och med den 23 januari med folkhälsoministern som betonar att lagförslaget inte är slutgiltigt ännu och fortfarande bara ett utkast .

2. En munk har dödförklarats på platsen medan 37 andra personer har ådragit sig skador efter att en lastbil med en förare som körde åt fel håll kolliderade med en buss i Sakon Nakhon.

Denna stora olycka orsakade stor diskussion online om hur man kan göra vägarna säkrare i Thailand.

3. Polisen i Sakon Nakhons Phang Khon-distrikt hittade två stora stållådor från en damm, som var och en innehöll en livlös kropp.

Polisen grep en 35-årig man, endast identifierad som Waroot. Han uppges ha betett sig oregelbundet, skrikit och talat osammanhängande. Waroot har visat sig ha downs syndrom och var en släkting till de dödade. Det är dock oklart varför han påstås ha gjort det.

4. Prof. Pimol Srivikorn, rådgivaren till premiärministern och ordföranden för Taekwondo Association of Thailand, avslöjade offentligt efter det första mötet i Sport Industry Subcommittee angående ett förlängningsvisum för utlänningar som studerar Muay Thai för att stanna i Thailand från 1 till 60 dagar .

Den här nyheten kommer säkerligen att entusiasmera Muay Thai-studenter överallt i Thailand.

5. Lokala medier från Satun rapporterade om en olycka på barndagen i Kuan Don Subdistrict där tjänstemän utförde en show med hjälp av ett naturkatastrofräddningsfordon. Ett fel på en del av räddningsfordonet gjorde att 44 barn fick till största delen lindriga skador.

Olyckan fick Satuns guvernör att förbjuda alla stora räddningsfordon att användas för demonstrationer för barn inför framtida barndagar.

Det var allt för den här veckan, var säker!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.