Thailändska Cannabis Advocacy Network kritiserar minister för att ha kringgått offentliga bidrag till kontrollpropositionen

Nationellt —

Thailändska medborgare som kallar sig "Network for Shaping the Future of Thai Cannabis" uttryckte starkt missnöje med folkhälsominister Cholnan Srikaew för att han godkände ett nytt utkast till lagförslaget om kontroll av cannabis och hampa utan att uppfylla sitt påstådda löfte om att konsultera civil- och affärssektorn.

I sitt Facebook-inlägg kritiserade Prasitchai Nunual, nätverkets generalsekreterare, Cholnan för att han inte höll sitt löfte att tillåta allmänheten att diskutera utkastet till lagförslag innan han överlämnade det till regeringen för övervägande.

Han hävdade att ministern personligen hade lovat sitt nätverk att tillåta allmänhetens deltagande för att säkerställa att lagförslaget skulle formuleras baserat på vetenskapliga fakta och bevis och inte påverkas av politiska intressen.

Den 6 januari 2024 vidarebefordrade Cholnan officiellt ett nytt utkast till lagförslaget om kontroll av cannabis och hampa till regeringen, samtidigt som han betonade lagförslagets fokus på medicinsk användning för båda växterna.

"Varför höll han inte sitt ord om att lyssna på allmänheten innan han skickade in utkastet?" Prasitchai kritiserade beslutet. "Vi har fortfarande inte sett vad alla åtgärder är, men från ministerns mediaintervju tror vi att många av åtgärderna är problematiska och inte bygger på fakta."

Prasitchai kritiserade vidare de föreslagna reglerna, särskilt kravet på en läkares tillstånd för cannabisanvändning och plantage i hemmet. Han ifrågasatte till exempel varför en person som har mindre än fem metamfetaminpiller inte anses vara ett brott, men en person som vill odla eller använda cannabis hemma behöver söka läkares tillstånd.

Dessutom varnade Prasitchai regeringen för att gynna vissa grupper inom det thailändska politiska landskapet. Han uppmanade folkhälsoministeriet att främja cannabis och hampa genom att titta på saklig information över politiskt tryck, på samma sätt som regeringen indirekt främjade alkohol genom att förlänga de lagliga öppettiderna för underhållningsindustrin.

Daycha Siripatra, presidenten för Khaokwan Foundation, upprepade Prasitchais åsikter och lyfte fram inkonsekvenser i regelverket.

Han förklarade att även om cannabis inte har kopplats till några dödsfall, står det fortfarande inför strängare regler, till skillnad från tobak och alkohol, ämnen som orsakade över 100,000 40,000 respektive XNUMX XNUMX dödsfall förra året, som har varit lagligt tillåtna för rekreationsändamål.

Daycha trodde att det nya lagförslaget inte tjänar allmänhetens intresse utan snarare gynnar specifika grupper, särskilt de som upplever betydande försäljningsfall när människor vänder sig till cannabis för att lindra symtom, såsom smärta och sömnlöshet.

Sedan deras uttalanden har förslaget till lagförslag lagts ut på thailändska online, och andra farhågor har också uppstått, till exempel en föreslagen böter på 60,000 XNUMX baht för att använda marijuana för fritidsbruk. Många har uttryckt oro för att de föreslagna böterna skulle missbrukas av korrupta brottsbekämpande myndigheter, särskilt mot utländska turister, liknande vaping i det förflutna, särskilt eftersom det inte stod klart i lagförslaget hur tjänstemän tydligt skulle identifiera att användningen av marijuana var rekreations- och inte av medicinska skäl. Andra fruktade att detta skulle skapa en "tepengar"-situation som liknar prostitution, som också övervägs för avkriminalisering i Thailand efter decennier av att ha blivit allmänt accepterad inofficiellt men fortfarande är olagligt.

Marijuanareglering kommer säkerligen att bli en stor fråga i framtiden och vi kommer att hålla ett öga på det här på TPN media.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.