Sällsynt Omura's Whale spotted i Phuket

PRESSMEDDELANDE:

En vit Omuras val har upptäckts av en resenär ombord på en båt 9 kilometer söder om Koh Hey i Phuket, med marinbiologer som säger att observationen möjligen kan vara den första någonsin registrerade en av denna svårfångade art i Thailand och kanske till och med över hela världen.

Assoc Prof Thon Thamrongnawasawat, en marinbiolog vid Kasetsart University, identifierade valen baserat på dess distinkta enda ås på framsidan av huvudet, en egenskap som skiljer Omuras val från Bruda-valen.

Omuras valar, en art som huvudsakligen finns i Sydostasien och vattnen söder om Japan, är en sällsynt syn. I Thailand är de vanligare i Andamansjön jämfört med Thailandbukten. Iakttagelsen av en vit Omuras val är särskilt sällsynt, där professor Thon antyder att sannolikheten för en sådan händelse är ungefär en på 10 miljoner.

Tjänstemän rapporterade också om en annan nyligen iakttagen av en 7-meters vit val av turister nära Phi Phi-ön. De arbetar för närvarande med att bekräfta arten av denna marina varelse. Turbåtar och fiskefartyg uppmanas att vara vaksamma när de verkar i områden som är kända för att vara bebodda av Omuras valar.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.