Thailands regering påminner sjukhus om att de inte kan vägra akutpatienter, inklusive utländska turister

PRESSMEDDELANDE:

National Institute for Emergency Medicine (NIEMS) har bekräftat sin beredskap att hantera en förväntad ökning av olyckor under nyårsfestivalen. Organisationen har redan genomfört övningar för akutmedicinska team för att säkerställa beredskapen.

 

Institutet sa att betydande fokus i denna fråga ligger på systemet för universell täckning för akuta patienter (UCEP). Systemet är utformat för att skydda akutpatienter under kritiska förhållanden.

 

Enligt UCEP ska patienter behandlas på närmaste sjukhus utan kostnad under de första 72 timmarna tills de är utom fara och säkert kan överföras. Kriterier för akuta kritiska tillstånd inkluderar medvetslöshet, hjärtstillestånd, svaghet i armar och ben, plötsliga abnormiteter, allvarliga fysiska skador och hjärnskador som hotar livet och tillstånd som påverkar andning eller cirkulation.
För icke-kritiska nödsituationer rekommenderas patienter att samordna med sina berättigade sjukhus eller använda sin försäkring först.

 

Det har förekommit fall där sjukhus har vägrat patienter med hänvisning till skäl som överskridande av kapacitet. NIEMS betonar dock att sjukhus enligt lag först måste ta emot patienter utan att fråga om deras rättigheter eller ekonomiska ställning.

 

När det gäller utländska turister delar institutet upp detta i två frågor: utlänningar kan få behandling på vilket sjukhus som helst oavsett akutstatus. Men för kritiska nödsituationer kommer sjukhus att kräva utgifter från den utländska patientens befintliga medel, såsom liv-, hälso- eller reseförsäkring. När en patient väl har levererats till ett sjukhus kan behandling inte nekas.

NIEMS – under Folkhälsoministeriet – spelar en avgörande roll för att utveckla och hantera akutsjukvården (EMS) i hela landet. Organisationen fokuserar på att integrera EMS i det allmänna hälsovårdssystemet som en del av Thailands nationella utvecklingsplan.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.