Bästa nationella Thailand-berättelser från den senaste veckan: Turbusskraschen dödar över 14 personer och fler

FOTO: Sawang Ratch Sattha Thammasathan Bang Sapan Rescue Team

Här är en titt på de bästa NATIONAL Thailand-historierna, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från den senaste veckan, måndagen den 4 december 2023, till söndagen den 10 december 2023.

De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordning efter publiceringsdatum.

Låt oss komma igång och se vilka de bästa berättelserna var!

  1. Den 5 december, markerar en dag av särskild betydelse för Thailands folk – det är fars dag, firas för att hedra den avlidne, store kung Bhumibol Adulyadej, vars födelsedag infaller detta datum.

Thailand förbereder sig för att fira kung Bhumibol Adulyadej den stores födelsedag den 5 december, en dag som också firas som nationaldag och fars dag.

Vi hoppas att alla har haft en trygg och glad fars dag.

2. Huai Yang-poliser fick en olycksrapport om en buss som kolliderade med träd vid vägkanten på Phetkasem Road, Thap Sakae-distriktet, Prachuap Khiri Khan. 14 skadades och många skadades.

Bilingenjörer, det thailändska departementet för landtransport och relevanta myndigheter utförde en fältinspektion av en buss från Bangkok-Nathawi som hade kraschat in i träden vid vägkanten i Hatwanakorn National Park i Prachuap Khiri Khan.

Dödssiffran steg till 15 den 10 december 2023.

3. Aon Vacharaesorn Vivacharawongse, andra son till Hans kungliga majestät kung Maha Vajiralongkorn, anlände till Thailand för sitt andra besök 2023 för fars dag.

Vacharaesorn Vivacharawongse, den näst äldste sonen till Hans Kungliga Majestät Kungen av Thailand, besökte Nong Nooch Garden i Pattaya-området lördagen den 9 december.

Både thailändare och utlänningar har svarat mycket positivt på sociala medier på besöket.

4. I extremt sorgliga nyheter har Kanchana Phattharachoke, generaldirektören för det thailändska informationsdepartementet och talespersonen för utrikesministeriet meddelat att den biträdande generaldirektören för informationsdepartementet och biträdande talespersonen för utrikesministeriet Natapanu Nopakun gick plötsligt bort efter att ha kämpat mot en hemlig sjukdom privat under en tid.

Natapanu var en värdefull källa till kommunikation och information för utländska turister och ex-pats under Covid-19-pandemin i Thailand. Hans dagliga perfekta engelska genomgångar och tydliga, koncisa och empatiska informationsleverans kommer att saknas av många utlänningar. Han var en regelbunden anhängare av mer rättigheter och jämlikhet för utländska ex-pat även i Thailand och hans närvaro kommer att saknas mycket av den utländska ex-pat-gemenskapen i Thailand.

5. Mr. Kowit Phakamas, generaldirektören för Thai Department of Cultural Promotion, tillkännagav offentligt registreringen av Songkran-festivalen i Thailand som ett immateriellt kulturarv för mänskligheten av UNESCO.

Herr Srettha Thavisin, Thailands premiärminister, ledde Songkran-firandet av att bli officiellt erkänd som UNESCO:s immateriella mänsklighetens kulturarv vid stadens torg, Bangkoks stadshus.

Songkran nästa år kommer troligen att bli den största festivalen hittills även om vissa läsare kommer att bli glada att höra att det inte finns några planer på non-stop trettio dagars vattenlek. Istället kommer olika kulturella, underhållnings-, religiösa och andra festligheter att äga rum under hela april 2024 i alla Thailands provinser, fördelade på olika datum och tider. De berömda, men något polariserande, vattenstriderna kommer att begränsas till de fastställda "vanliga datumen", för större delen av landet 13 april-15 april.

Det var allt för den här veckan, som alltid tack för ditt stöd!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.