Thailändska provinser brottas med farliga ultrafina dammnivåer

PRESSMEDDELANDE:

Thailand bevittnade en oroande miljösituation på söndagseftermiddagen (10 december), där cirka 40 % av dess regioner upplevde tjocka och farliga nivåer av ultrafint damm, som rapporterats av Geo-Informatics and Space Technology Development Agency (GISDA).

GISDA:s rapport om https://pm25.gistda.or.th/ avslöjade att 31 av de 77 provinserna i Thailand, främst i Central Plain, upplevde osäkra nivåer av partiklar som mätte 2.5 mikrometer eller mindre i diameter (PM2.5). Dessa nivåer varierade från 38.3 till 75.6 mikrogram PM2.5 per kubikmeter luft under de senaste 24 timmarna, med säkerhetströskeln satt till 37.5 µg/m³.

Klockan 3 registrerades den allvarligaste nivån på 75.6 µg/m³ i Samut Prakan, tätt följt av 73.3µg/m³ i Ang Thong, 72.9µg/m³ i Bangkok och 72.0µg/m³ i Nonthaburi.

Lägre men fortfarande osäkra nivåer av PM2.5 rapporterades i flera andra provinser, inklusive Sing Buri, Pathum Thani, Nakhon Pathom, Samut Sakhon, Ayutthaya, Lop Buri, Suphan Buri och många fler.

Invånare i de drabbade provinserna har uppmanats att undvika utomhusaktiviteter, eftersom Meteorologiska avdelningen tillskriver luftföroreningarna stagnerande atmosfäriska förhållanden.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.