Pheu Thai Leader föreslår en månadslång Songkran-festival i april 2024

Thailand-

Paetongtarn Shinawatra, ledaren för det nuvarande thailändska regeringspartiet, Pheu Thai, avslöjade en plan idag, den 1 december 2023, som chef för Thailands kommitté för mjukkraftutveckling för att göra Songkran till en månadslång festival över hela Thailand från 2024.

Detta kommer eftersom UNESCO, eller FN:s utbildnings-, vetenskaps- och kulturorganisation, är redo att till synes officiellt tillkännage Songkran, det thailändska nyåret, som ett immateriellt kulturarv. Detta förväntas bli officiellt den 6 december i Botswana och den thailändska regeringen planerar ett firande för tillfället eftersom de har kämpat för att göra semestern officiell med UNESCO i flera år.

När det väl är officiellt planeras ett firande i Bangkok som ska ledas av Thailands premiärminister Srettha Thavisin den 7 december.

Samtidigt ledde Pheu Thai Partys ledare, den nuvarande thailändska regeringens majoritet, Paetongtarn Shinawatra, som också är dotter till den tidigare premiärministern och kontroversiella figuren Thaksin Shinawatra, ett möte i Thailands kommitté för mjukkraftutveckling den 1 december och meddelade senare på hennes sociala mediekanaler HÄR att hon hade föreslagit att göra Songkran 2024 till den största någonsin och göra det till ett månadslångt firande över hela Thailand för att uppmuntra turister från hela världen att delta och låta thailändare njuta av festivalen och uppmuntra inrikesresor. Thailands premiärminister Srettha Thavisin är också medlem i Pheu Thai.

Planen, kallad World Water Festival, skulle flytta firandet från officiellt bara tre dagar till hela månaden. Detta betyder inte att hela april månad skulle vara en allmän helgdag, naturligtvis, bara att landet skulle fira Songkran över hela Thailand hela månaden lång med häpnadsväckande evenemang, vattenspel, festivaler, konserter, fyrverkerier och mer under en trettio dagar schema och alla 77 provinser kontra tre dagar för att uppmuntra resor till olika provinser och områden och förlänga det övergripande firandet.

TPN Media noterar att Pattaya och stora delar av den östra kusten redan firar Wan Lai och Songkran på andra dagar, som skiljer sig åt mellan olika regioner, än de traditionella officiella nationella dagarna 13 april-15 april. Det är oklart om förslaget skulle ha någon förändring dessa dagar eller potentiellt orsaka att hela april månad är öppen säsong för vattenkrig i Pattaya. Även om Songkran är enormt populärt för många turister och thailändare, noterar TPN-media att många ex-klappar, särskilt äldre, inte tycker om de delar av festivalen som leker med vatten och föredrar bara traditionella firanden.

Under Covid-19-krisen avbröts Songkran helt 2020 och begränsades till endast traditionella aktiviteter 2021 och 2022, vilket gläder många ex-pat invånare i Thailand. Festivalen återvände dock i full vattenkastningsform i år, 2023, och verkar vara ett lås för att bli ännu större 2024, älska det eller hata det.

Alla bilder krediteras Paetongtarn Shinawatra Facebook.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.