Thailändskt kulturministerium föreslår liberalisering av film- och spellagstiftningen

PRESSMEDDELANDE:

Kulturministeriet har färdigställt ett utkast till den nya film- och spelpropositionen, utformad för att omvandla landets filmindustri genom att flytta censurens makt från regeringen till producenterna. Kulturminister Sermsak Pongpanit sa att lagförslaget syftar till att ersätta den befintliga regeringens censurstyrelse med ett självstyrande råd för filmer och spel.

 

Sermsak utvecklade att flytten är en del av Thailands strävan att minska statens kontroll över kreativt innehåll och främja självreglering inom film- och spelindustrin. Den föreslagna propositionen lägger tonvikt på att stärka producenterna, uppmuntra en mer liberal miljö för konstnärliga uttryck och affärsverksamhet.

 

En nyckelfunktion i den nya lagstiftningen är fokus på att skydda yngre publik, med bestämmelser som säkerställer att innehållet är åldersanpassat och ansvarsfullt producerat. I propositionen föreslås att producenter ska anta ett självreglerat klassificeringssystem, vilket gör dem mer ansvariga för samhälleliga normer, särskilt när det gäller innehåll för barn och ungdomar.

Lagförslaget föreslår också inrättandet av en dedikerad fond för att stödja film- och spelindustrins talanger, inklusive regissörer och spelutvecklare. Ministeriet granskar för närvarande lagförslaget för att säkerställa att det inte finns någon överlappning med lagförslaget för Thailand Creative Content Agency (THACCA), som har till uppgift att främja thailändsk mjuk makt.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.