Domstol planerar utfrågningar för ITV-aktiemål och artikel 112-tillägg

PRESSMEDDELANDE:

Författningsdomstolen har satt ett datum för 2 viktiga utfrågningar. Den första är satt till den 20 december och tar upp anklagelserna mot Pita Limjaroenrat för att ha ägt aktier i ett medieföretag under valkandidaturen. Den andra, planerad till den 25 december, kommer att fördjupa sig i ett kontroversiellt förslag om att ändra en nyckellag relaterad till kunglig förtal.

 

Den första utfrågningen härrör från Pitas aktieägarstatus i iTV Public Company Limited, ett numera nedlagt medieföretag, vid tidpunkten för hans valkandidatur. Efter en framställning från valkommissionen har domstolen avstängt Pita från sina parlamentariska uppdrag från och med den 1 juli, i väntan på ett slutgiltigt beslut. Pita lämnade in ett svaromål, tillsammans med en lista över vittnen och bevis, den 19 oktober och ytterligare en vittneslista den 2 oktober. Domstolen har efter överläggning beslutat att fortsätta med vittnesförhör den 18 december kl. 20.

Det andra fallet handlar om att Teerayuth Suwannakesorn uppmanar författningsdomstolen att utvärdera Pita, dåvarande ledare för Move Forward Party, och partiet självt. Detta fall granskar deras kontinuerliga kampanj för att ändra strafflagen i artikel 112, som handlar om kunglig förtal. Domstolen, som erkänner behovet av ytterligare förhör, har schemalagt en vittnesförhör i detta fall den 25 december kl. 9:30.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.