Thailand söker UNESCO-erkännande för Loy Krathong och Muay Thai

PRESSMEDDELANDE:

BANGKOK (NNT) – Thailand kommer att föreslå den årliga Loy Krathong-festivalen och Muay Thai för inkludering på UNESCO:s lista över immateriella kulturarv. Institutionen för kulturfrämjande generaldirektör Kowit Phakamas meddelade att utarbetandet av data och registreringsdokument för dessa kulturella element är cirka 70 % klar.

Förslaget förväntas få regeringens godkännande i mars nästa år. Unescos övervägandeprocess för sådana förslag sträcker sig dock vanligtvis över 3-5 år. Loy Krathong, en mycket hyllad festival i Thailand, inträffar på fullmånen den 12:e månmånaden. Den innehåller utsläppande av lotusformade flottar, kända som "krathong", på vattendrag som en hyllning till Buddha och vattengudinnan, ackompanjerad av fyrverkerier och traditionella dansföreställningar.

För Loy Krathong-inlämningen har kulturfrämjande avdelningen samarbetat med Institute of Thai Studies vid Chulalongkorn University för att samla in information från åtta nyckelprovinser. Inlämningen till UNESCO kommer att innehålla bilder och videor från årets firande, planerade till 27-28 november.

Avdelningens nästa steg inkluderar urval av foton och videor, organisering av akademisk data och översättning till de språk som krävs av UNESCO. Thailand har för närvarande fyra andra kulturella element under UNESCO:s övervägande, inklusive den traditionella Khon-maskdansen, thaimassage, folkdansdramat Nora och Songkran-festivalen. Tillkännagivandet av listan över immateriella kulturarv väntas den 7 december vid ett möte i Botswana.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.