Lärare, läkare går med i kampen för att få ett slut på handeln med hund- och kattkött i Vietnam

PRESSMEDDELANDE:

Vietnams utbildningssektor och traditionella medicin-gemenskap leder ansträngningarna för att få slut på handeln med hund- och kattkött – ett viktigt steg framåt för djurskyddet från två av landets mest inflytelserika sektorer.

Konsumtionen av hund- och kattkött är en långvarig praxis i Vietnam, med rötter i ogrundade föreställningar relaterade till näring och medicinska egenskaper. En växande medvetenhet om riskerna i samband med handeln med hund- och kattkött, inklusive överföring av sjukdomar som kolera och rabies, har dock lett till ett kollektivt svar från lärare och traditionella läkare i landet som går med i kampen för att få ett slut på handla en gång för alla.

Bara förra månaden fördömde ledare för Vietnam Orientally Traditional Medicine Association (VOTMA) – den officiella rösten för utövare av traditionell medicin över hela landet – kategoriskt användningen av hund- och kattkött i traditionell medicin i ett landmärke.

Den 10 november följde VOTMA-medlemmen Ha Nam Traditional Medicine Association efter på en workshop i den norra provinsen och lovade att sluta använda hund- och kattkött i sina metoder och att utbilda sina kamrater och patienter att det inte finns några vetenskapliga bevis för dess påstådda medicinska egenskaper .

Workshopen, ledd av djurskyddsorganisationen Soi Dog International Foundation och byrån för social beteendeförändring Intelligentmedia, innehöll öppen diskussion om handeln med hund- och kattkött och expertcoachning för att utrusta Ha Nams traditionella medicinutövare med kunskap och verktyg för att motverka användningen av hund och kattkött bland sina patienter.

"Vi är för initiativet eftersom vi erkänner fördelarna med att ta bort icke-vetenskapliga traditionella mediciningredienser och produkter för folkhälsan och mer än det, den hållbara utvecklingen av Vietnams traditionella medicinrykte", säger chefen för Ha Nam Traditional Medicine Association Pham Ngoc Thuan.

"Föreningen åtar sig att tilldela och övervaka våra traditionella medicinindivider i att sprida nolltoleransbudskapet mot konsumtion av hund- och kattkött och vägleda våra patienter mot säkrare naturliga ingredienser."

I ett separat men kompletterande initiativ i den vietnamesiska huvudstaden Ha Noi den 3 november gick lärare från mer än 30 gymnasieskolor samman för att diskutera sätt att utbilda nästa generation om de etiska och hälsomässiga konsekvenserna av handeln med hund- och kattkött och inspirera dem att effektförändring.

Evenemanget, som också anordnades av Soi Dog International Foundation och Intelligentmedia, i samarbete med Hanois avdelning för utbildning och träning, fokuserade på djurskydd och ansvarsfullt husdjursägande samt förebyggande av rabies i linje med Hanois mål att eliminera rabies i staden till 2030.

"Handel och konsumtion av hund- och kattkött börjar bli kontroversiell, och det måste hanteras ur en utbildningsaspekt", säger Tring Dan Ly, chef för utbildningsavdelningen i Dong Da-distriktet.

”Att integrera information om självskydd och husdjursskydd för elever i fritidsaktiviteter är ett lämpligt och effektivt val för att inspirera och uppmuntra eleverna. Vi kommer att göra vårt bästa för att lära eleverna om förebyggande av rabies och att leva säkert och humant med husdjur för att gradvis eliminera handeln och konsumtionen av hund- och kattkött i framtiden."

Evenemanget möttes av en entusiastisk respons från lärare och ett tydligt engagemang för att integrera frågorna i deras läroplan genom läsmaterial, gruppdiskussioner och rollspel.

”Ingen kan förneka ungdomens viktiga roll i att leda det framtida samhället. Genom att förse dem med upplysande fakta, information och färdigheter hoppas vi att de kan driva fram positiva sociala förändringar inklusive att stoppa konsumtionen av hund- och kattkött”, säger Soi Dog Foundations chef för International Advocacy Rahul Sehgal.

"Vi uppskattar det aktiva engagemanget från gymnasieledare och föreläsare för att föra frågorna närmare eleverna och göra förändringar."

Soi Dog Foundation har länge kämpat för ett slut på handeln, som skördar uppskattningsvis fem miljoner hundar och en miljon katter i Vietnam varje år. I juli deltog stiftelsen i en rundabordsdiskussion med nationalförsamlingen – Vietnams mäktigaste lagstiftande organ – för att diskutera en färdplan för att avsluta handeln, med början i Hanoi. Det var första gången i Vietnams historia som handel och konsumtion av hundar och katter hade övervägts på denna regeringsnivå.

"Samarbetet med nationalförsamlingen markerade en kritisk milstolpe för att lyfta frågans profil till regeringens topp så att lagar och förordningar för att kontrollera handeln med hund- och kattkött kan förbättras och genomdrivas ytterligare", säger Rahul.

"Vi är fast beslutna att stödja ... ett mångfacetterat tillvägagångssätt som inkluderar utbildning, lagstiftning, främjande av alternativ, kulturell förändring och samarbete som leder till en nolltolerans attityd mot konsumtion av hund- och kattkött."

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.
Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.