Blandade meddelanden om kinesisk polis som arbetar med thailändsk polis, inga patruller, endast informationsdelning

Thailand-

I ett ovanligt drag kommer kinesisk polis att ansluta sig till thailändsk polis i turisthotspots för att patrullera inom en snar framtid för att öka turisternas förtroende, sade chefen för Thailands turistmyndighet. Ett senare uttalande av en talesman till premiärministern förnekade dock att någon patrullering skulle äga rum och bara att de två styrkorna skulle dela information.

Tillkännagivandet gjordes idag, söndagen den 13 november 2023, av Thapanee Kiatphaibool, chef för Thailands turistmyndighet. Det följde på ett möte med Thailands premiärminister Srettha Thavisin på Suvarnabhumi International Airport tidigare idag.

Enligt Thapanee skulle ett möte med den kinesiska ambassaden äga rum tisdagen den 15 november, och thailändska poliser, turistpoliser och den centrala underrättelsetjänsten skulle närvara för att klargöra detaljerna i planen. De exakta platserna där kinesisk polis skulle patrullera har ännu inte släppts utan skulle vara områden som kinesiska turister samlas i stort antal, sade Thapanee. TPN media noterar att platser som Pattaya och Phuket nästan säkert skulle vara med på listan.

Thapanee uppgav att det ovanliga draget var ett måste för att återställa kinesiska turisters förtroende för deras säkerhet i Thailand, skadats av flera faktorer under de senaste månaderna, inklusive en stor masskjutning i köpcentret där en kinesisk turist var en av dödsfallen. Dessutom skadade en populär film i Kina, No More Bets, där kinesiska medborgare luras att åka utomlands för att få legitima jobb i Sydostasien och sedan tvingas arbeta med illegalt onlinespel under hemska förhållanden av människohandlare, även turismen allvarligt.

Thapanee tillade att detta program inte är ovanligt eller ett första globalt, med Kina och italiensk polis som tidigare haft ett liknande program som sedan har avslutats. Programmet var inte utan kritik, konstaterar TPN, men pågick i flera år.

Thapanee avslutade med att säga att ha kinesisk polispatrull med thailändsk polis kommer att få inte bara kinesiska turister att känna sig säkrare utan även turister från många andra länder, som, enligt honom, litar på det kinesiska polissystemet.

Tillkännagivandet har lett till rasande diskussioner och debatter, mycket negativa, online, konstaterar TPN. I själva verket ledde det till ett sent uttalande och rättelse från Chai Watcharong, spokesman för den thailändska premiärministern, som sa att de två styrkorna bara skulle dela information, särskilt om kinesiska brottslingar, men inte låta kinesisk polis aktivt patrullera.

TPN kommer att fortsätta att hålla ett öga på den här historien.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/