FN:s kommitté för barnets rättigheter uppmanar till att skydda barns rätt till en ren, hälsosam och hållbar miljö i Sydostasien

PRESSMEDDELANDE:

Inför en allt djupare klimatkris, jartners samlas i Bangkok för att erkänna och bekräfta nya skyldigheter att skydda barns liv och framtid

BANGKOK, 9 november 2023 – I närvaro av FN:s kommitté för barnets rättigheter, Allmän kommentar nr. 26 lanserades formellt i Sydostasien idag vid ett evenemang som arrangerades av UNICEFs regionkontor för östra Asien och Stillahavsområdet i Bangkok.

Den nya allmänna kommentaren, som publicerades i augusti, tar för första gången upp explicit klimatkrisen och staternas relaterade skyldigheter att skydda barns liv och välbefinnande enligt FN:s konvention om barnets rättigheter.

Lanseringen av kommentaren i Sydostasien var värd av UNICEF i samarbete med OHCHR, UNEP, Child Rights Coalition Asia, Child Rights International Network, Child Rights Information Center, Save The Children, World Vision och Terre Des Hommes.

Ordföranden för kommittén för barnets rättigheter, Ann Skelton, uttalade vid den regionala lanseringen: "Barn har skjutit upp sin oro för miljön och klimatförändringarna högst upp på agendan, Allmän kommentar 26 erkänner detta och ger juridiska och praktisk vägledning till stater och till näringslivet om att upprätthålla barns rättigheter i samband med den trippelplanetära krisen”.

I linje med den allmänna kommentarens fokus på barns och ungdomars roll i att styra klimatdiskursen runt om i världen, sammankallades den regionala lanseringen i Bangkok av ungdomar. Unga förespråkare från Kambodja och Vietnam kopplade också virtuellt för att dela sina erfarenheter av klimatförespråkande och lyfta fram behovet av brådskande åtgärder för att ta itu med förlusten av biologisk mångfald och ökande föroreningar.

17-årig ungdomsförespråkare från Thailand, Prim Yong delade "Lågkvalitetsluft är låg kvalitet på livet, och det påverkar mina rättigheter, dina rättigheter och våra barns rättigheter. Ta klimatet nu."

Den allmänna kommentaren specificerar att stater inte bara är ansvariga för att skydda barns rättigheter från omedelbar skada, utan också för förutsebara kränkningar av deras rättigheter i framtiden på grund av staters handlingar – eller underlåtenhet att agera – idag. Dessutom understryker det att stater kan hållas ansvariga inte bara för miljöskador som uppstår inom deras gränser, utan också för de skadliga effekterna av miljöskador och klimatförändringar utanför deras gränser. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt oproportionerlig skada för barn i missgynnade situationer.

Antagandet av denna allmänna kommentar följde på en serie personliga och onlinekonsultationer med barn från 121 länder och regionala konsultationer i Asien och Sydamerika. Baserat på 170 skriftliga bidrag från stater, FN-organ, de nationella människorättsinstitutionerna, civilsamhället och 16,331 XNUMX bidrag från barnen själva, säkerställdes att den allmänna kommentaren är representativ för de olika erfarenheterna och barnens bästa globalt.

Efter den regionala lanseringen uttalade vice ordföranden för kommittén för barnets rättigheter, Sopio Kiladze, "Hälsosam, ren och hållbar miljö är avgörande för att barn ska kunna åtnjuta sina rättigheter enligt konventionen. Vi behöver ett starkt engagemang från stater, näringsliv och deras effektiva åtgärder. Men ett nära samarbete mellan alla intressenter är också oundvikligt. Vi är skyldiga våra barn det.

Den allmänna kommentaren är en viktig milstolpe och är ett resultat av globala, regionala och generationsövergripande engagemang, och anger att barns åsikter måste beaktas i miljöbeslutsfattande och betonar den avgörande roll som miljöutbildning spelar för att förbereda barn att vidta åtgärder, förespråka och skydda sig mot miljöskador.

"Pojkar och flickor i Östasien och Stilla havet står i frontlinjen för den globala klimatkrisen. De drabbas av sex gånger fler klimatkatastrofer än vad deras farföräldrar gjorde för bara 50 år sedan, säger Debora Comini, regionchef, UNICEF Östasien och Stillahavsområdet. "Klimatförändringar och dess inverkan på barn kan inte hanteras av någon enskild myndighet, organisation eller regering. Det är avgörande att vi arbetar tillsammans, inklusive med näringslivet, för att säkerställa barns rätt till överlevnad, skydd, utveckling och delaktighet.”

 

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.