Thailands regering påskyndar skjutvapenkontrollinsatser

BANGKOK (NNT) – I ett uttalande nyligen har inrikesministern beskrivit framstegen med att stärka kontrollen av skjutvapen. Han betonade den rättsliga ramen och brottsbekämpande samarbete för att upprätthålla allmän säkerhet och begränsa civilt vapeninnehav.

Anutin Charnvirakul, vice premiärminister och inrikesminister, diskuterade framsteg inom skjutvapenreglerna och påstod att hans ministerium utför sina uppgifter genom att registrera och utfärda licenser för innehav och bärande av skjutvapen.

Han uttryckte tacksamhet mot polisen för deras samarbete och erkände att utan deras hjälp skulle ministeriets arbete vara utmanande. Inrikesministern lyfte fram rollen av administrativ styrning medan brottsbekämpning i första hand är polisens ansvar.

Anutin uppgav att medborgare i Thailand lagligen äger över 10 miljoner skjutvapen, vilket väcker frågan om varför så många thailändare har vapen. Han insisterade på att försäkra allmänheten om att lagar och staten är till för att skydda dem, inte det utbredda bärandet av vapen för självförsvar. Han betonade att lättheten att skaffa skjutvapen bidrar till problemet och att detta inte är acceptabelt.

Vice premiärminister Anutin anmärkte också att sedan hans utnämning måste inrikesministeriet se till att skjutvapen inte ses som ett alternativ för medborgarna, och han har åtagit sig att upprätthålla strikt kontroll över vapeninnehav. Han uppmanade alla statliga myndigheter att vidta seriösa och stränga åtgärder för att tillämpa lagarna effektivt för att ta itu med denna fråga.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.