Thailand inrättar nödcentral för förestående diskris

BANGKOK (NNT) – Folkhälsoministeriet har inrättat ett akutoperationscenter (EOC) för att ta itu med den kritiska frågan om disföroreningar, som förutspås intensifieras, särskilt i den norra regionen.

Permanent sekreterare för folkhälsa Dr Opas Karnkawinpong erkände den ihållande utmaning som PM2.5 utgör, ultrafina dammpartiklar som anses vara skadliga för hälsan. Medan säsongsbetonade regn för närvarande har mildrat problemet i Bangkok, tyder mönster på en återuppkomst senare under året som varar till mitten av mars. De förväntade torrare och varmare förhållandena kan bidra till en ökad risk för skogsbränder, vilket förvärrar luftkvalitetsproblemen.

EOC:s mål är att samarbeta med andra myndigheter för att hålla en noggrann koll på miljöförhållanden och hälsoeffekter. Hälsoriskerna sträcker sig från luftvägs- och hudirritation på kort sikt till ökade chanser att utveckla allvarliga tillstånd som hjärtsjukdomar och cancer över tid. Utsatta befolkningar, inklusive äldre och barn, rekommenderas att stanna inomhus, helst i områden med luftrenare.

Dr Opas betonade vikten av att ta itu med de grundläggande orsakerna till PM2.5-föroreningar, som främst är kopplade till fordonsutsläpp och industriell verksamhet. I linje med dessa ansträngningar går ministeriet mot förnybara energilösningar, inklusive installation av solpaneler och framtida användning av elfordon som ambulanser i statliga sjukvårdsinrättningar, för att bekämpa föroreningskrisen.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.