PRESSMEDDELANDE:
UNICEF-MSDHS-Thailand Safe Internet Coalition-kampanj varnar barn att "tänka två gånger" och hålla sig medvetna om farorna med sexuella övergrepp online.
BANGKOK, 7 november 2023 - UNICEF, i sammarbete med Ministeriet för social utveckling och mänsklig säkerhet (MSDHS) och Thailand Safe Internet Coalition (TSIC) lanserades idag #CutionFörst kampanjen uppmanar barn och ungdomar att "Tänk två gånger" innan du delar foton, videor och personlig information online. Kampanjen syftar till att skydda barn från sexuellt utnyttjande och övergrepp på nätet efter studier visar det ett alarmerande antal barn i Thailand har blivit offer för övergrepp på nätet.
Enligt rapporten Disrupting Harm som släpptes 2022 av UNICEF ECPAT och INTERPOL, var omkring 400,000 12 barn i åldrarna 17-1 år i Thailand – nästan 10 av 2021 – offer för sexuella övergrepp och utnyttjande online XNUMX. Dessa incidenter inträffade mestadels på sociala mediekanaler , och involverade ofta sexuella bilder och videor av barn som delas, utpressning eller tvingande av barn att delta i sexuella aktiviteter.
"Denna kampanj syftar till att ta itu med den alarmerande trenden med sexuell utpressning av barn online. Det är därför alla måste spela en avgörande roll för att säkerställa skyddet av barn på nätet och vi måste göra det tillsammans”, sa Varawut Silpa-Acha, minister för social utveckling och mänsklig säkerhet. "MSDHS främjar också säkra onlinebeteenden bland barn. Barnskyddstjänsterna, inklusive svar på anmälan om övergrepp och vanvård av barn, stärks också för att säkerställa att barn har tillgång till tjänster av hög kvalitet och i rätt tid de behöver.”
#CautionFirst-kampanjen startar med en video på en minut som visar hur spännande det kan vara att knyta nya vänskapsband online – samtidigt som det avslöjar de potentiella riskerna.
"Brott som de som lyfts fram av vår kampanj drabbar pojkar och flickor varje dag i Thailand, men rapporteras sällan eftersom de flesta av barnen är för rädda för att berätta för någon." sade Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand. "Vi måste arbeta tillsammans för att förhindra sådana traumatiska upplevelser, och detta kräver seriösa ansträngningar från alla sektorer från barnskydd till brottsbekämpande och tekniska företag. Vi kan börja med att se till att barn och föräldrar är medvetna om riskerna, är försiktiga med att dela information eller interagera med någon på nätet och har färdigheter att fly eller reagera när de blir offer för kriminellt beteende.”
Förutom att videon ökar medvetenheten om onlinerisker, ger kampanjen även tips och verktyg för barn och föräldrar att vara säkra på internet. Det syftar också till att normalisera samtal kring ämnet och uppmuntra barn att söka lämplig hjälp när de är i riskzonen eller blir offer för sexuella övergrepp och exploatering online.
Enligt Disrupting Harm-rapporten visste många barn som utsatts för övergrepp inte var de skulle söka hjälp eller vem de skulle berätta, med bara 1-3 procent som rapporterade incidenter till polisen. Många barn skyllde på sig själva och kände ansvar för händelserna. Rapporten fann också att förövarna av övergrepp oftast är någon som barnet redan känner.
Assoc. Prof. Joompol Rodcomdee, ordförande för TSIC sa: "Genom att främja digital läskunnighet och digital intelligens kan vi ge unga människor möjlighet att fatta välgrundade beslut och förstå konsekvenserna av deras onlinehandlingar. Genom denna kampanj hoppas vi också kunna förespråka starkare juridiska och politiska svar för att ta itu med denna växande fråga."
Nualphan Lamsam, UNICEF Thailands medborgare Ambassadör stöder kampanjen helhjärtat. Hon uppmanade alla sektorer – inklusive regeringen, civilsamhället och den privata sektorn – att samarbeta mer för att skydda barn online.
"Skada online kan hända alla barn, var som helst när som helst", säger Nualphan, även känd som Madam Pang. ”Vi måste komma ihåg att barn har att göra med förövare som är mycket erfarna i att sköta och lura dem. Att skydda barn från fara på nätet kräver att allas onlinekunskaper och färdigheter förbättras, inklusive barnen själva. Det är viktigt att alla går samman och sätter barnskydd till en brådskande och gemensam prioritet.”
I november förra året etablerade Thailand Safe Internet Coalition som sitt första samarbetsorgan för att främja säker internetpraxis och ta itu med risker och skador online. Koalitionen, som leds av ministeriet för social utveckling och mänsklig säkerhet, inkluderar brottsbekämpning, privat sektor, civilsamhället, barn och ungdomar och internationella organisationer inklusive UNICEF. För att främja en säkrare internetmiljö markerar den kungliga thailändska regeringen tisdagen den andra veckan i februari som National Internet Safety Day som sammanfaller med International Safer Internet Day.
Mer information om #CautionFirst-kampanjen: www.unicef.org/thailand/onlinesafety
Thai version: www.unicef.org/thailand/th/onlinesafety
Se en minuts video https://vt.tiktok.com/ZSNUrmUfR/
För mer information, vänligen kontakta:
Rudina Vojvoda, UNICEF Thailand, 065 472 1060 [e-postskyddad]
Nattha Keenapan, UNICEF Thailand, 086 616 7555, [e-postskyddad]