Thailändska flottans skiftningar från ubåtar till kinesiska fregatter: kostnadskonsekvenser i fokus

FOTO: Thailändska ubåtar

Nationell-

Den 20 oktober 2023 avslöjade Sutin Klungsang, den thailändska försvarsministern, offentligt detaljer efter sitt besök hos Royal Thai Navy om olika aspekter av sjöoperationer och regeringspolitik.

Frågan om ubåtar, särskilt anskaffningen av motorer från Kina, var en punkt i fokus. Både försvarsministeriet och den thailändska regeringen hade arbetat för att lösa en sådan fråga, efter de tidigare regeringens försök.

I en ny utveckling accepterade den thailändska marinen ett förslag att ersätta deras planerade ubåt med kinesiska fregatter. Marinen hade tidigare bett den thailändska regeringen att säkra ubåtsmotorer från Kina, men förhandlingarna med den kinesiska regeringen visade sig misslyckas. Följaktligen hade marinen lagt fram ett förslag om att skaffa fregatter istället för de ursprungligen planerade ubåtarna.

Regeringen trodde att fregatter hade förmågan att effektivt tillgodose sina försvarsbehov, även om de var underlägsna ubåtar. Under en diplomatisk diskussion med Kina, den kinesiska sidan mötte också svårigheter när det gäller motoranskaffning, och båda sidor uttryckte ömsesidig förståelse för varandras utmaningar.

"Ändringen från ubåtar till fregatter kommer att kräva detaljerade diskussioner om olika aspekter, såsom ekonomiska arrangemang, villkor för tekniköverföring och juridiska aspekter. Det är viktigt att notera att detta inte är en uppsägning av avtalet med Kina utan snarare en anpassning till villkoren inom den befintliga ramen för Thailand-Kina-avtalet, säger Sutin.

Thailand hade redan gjort betalningar på ubåtarna till Kina, och det föreslogs att kostnaden för fregatten, beräknad till cirka 7 miljarder baht, skulle sättas mot den utestående betalningen, med ytterligare 6 miljarder baht som krävs. Den totala kostnaden för de nya fregaterna från Kina hade ännu inte bekräftats, men preliminära uppskattningar var runt 17 miljarder Baht. Ytterligare diskussioner skulle behövas för att slutföra detaljerna i affären.

Den 21 oktober 2023 retweetade Wiroj Lakkhanaadisorn, oppositionen från representanthuset, ordföranden för militärkommittén och rådet på "X" angående 'ThaiArmedForce.com'.

Wiroj bjöd också in Royal Thai Navy att ge en detaljerad redogörelse för situationen och fakta under den kommande veckan, särskilt vad gäller kostnadskonsekvenserna, trots att ubåtsupphandlingen avbröts. Regeringen förväntades betala upp till ytterligare 10 miljarder baht, totalt cirka 17 miljarder baht, för anskaffningen av kinesiska fregatter.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Bild efter inläggsinnehåll
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.