Blandade reaktioner på att ryska turister får stanna längre i Thailand

Nationellt —

Turistoperatörer i Pattaya säger att de är oroade över den thailändska regeringens program för förlängning av visum för ryska turister eftersom de fruktar att det kan leda till en tillströmning av illegala arbetare som kan stjäla thailändska människors jobb. Däremot tror operatörer i Phuket att programmet kommer att bidra med ytterligare intäkter till landet.

Den thailändska regeringen, ledd av premiärminister Srettha Thavisin, godkände i måndags för ryska turister att stanna upp till 90 dagar, ökade från 30 dagar, i Thailand på en visumfritt program.

Det nya programmet, som syftar till att stärka antalet ryska turister under högsäsong, kommer att starta den 1 november 2023 och avslutas den 30 april 2024.

Som svar på denna utveckling delade turistoperatörer i Pattaya sina farhågor om att programmet kan leda till en ökning av illegala arbetare.

Thanet Supornsahasrungsi, tidigare ordförande för Chon Buri Tourism Council och koncernchef för Sunshine Hotels and Resorts, uttryckte oro över att avståendet kan leda till en ökning av illegala arbetare från Ryssland, vilket potentiellt kan påverka thailändska reseguider.

Han förklarade att eftersom de flesta thailändska guider inte kan ryska finns det en chans att vissa ryska individer kan utnyttja det visumfria programmet för att komma till Thailand för att arbeta illegalt som guider eller chaufförer inom turistnäringen.

Det skulle också vara lättare för internationella företag att anställa sina egna importerade anställda från Ryssland eller använda nominerade, sa Thanet.

På den ljusa sidan tror dock turistoperatörer på Koh Samui och Phuket att Thailand kommer att dra mer nytta av den förlängda vistelsen för ryska turister.

Ratchaporn Poolsawadee, ordförande för turistföreningen på Koh Samui, noterar att flytten kommer att locka långtidsvistande turister och distansarbetare från Ryssland, vilket ger ett lyft för den lokala ekonomin.

Även om det kan finnas enstaka fall av ryssar som är inblandade i olagliga aktiviteter som att arrangera turer eller starta företag med thailändska nominerade, är sådana fall relativt små jämfört med den bredare efterfrågan på lokala produkter och tjänster, sade han.

På liknande sätt förväntar sig Phuket en ökning av utgifterna från turister, eftersom trender efter Covid visar att de föredrar längre vistelser. Myndigheterna måste dock vara vaksamma mot att illegala företag utnyttjar detta privilegium.

Den 15 oktober 2023 reste 1.03 miljoner ryska turister till Thailand, och Thailands turistmyndighet (TAT) siktar på 1.47 miljoner vid årets slut. TAT överväger också "Hub and Hook"-paket för att uppmuntra ryska turister att utforska sekundära destinationer från viktiga nav, för att ytterligare förlänga sin vistelse i Thailand.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Bild efter inläggsinnehåll
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/