Vändpunkt för djurens välbefinnande när utövare i Vietnam fördömer användningen av hund- och kattkött i traditionell medicin

PRESSMEDDELANDE:

Ledare för det traditionella medicinsamhället i Vietnam har fördömt användningen av hund- och kattkött för medicinska ändamål, vilket markerar en vändpunkt för djurens välbefinnande i landet.

Vid en workshop som anordnades av Professional Department of Vietnam Oriental Traditional Medicine Association (VOTMA), djurskyddsorganisationen Soi Dog Foundation International och byrån för social beteendeförändring Intelligentmedia i Hanoi den 28 september, enades utövare enhälligt om att hundar och katter inte bör användas för medicinska ändamål och att en rättslig ram måste inrättas för att skydda dem.

Hund- och kattkött, ben och andra kroppsdelar har hävdats av traditionella läkare för att bota allt från astma till muskel- och skelettbesvär i generationer. Dessa påståenden har dock visat sig vara ogrundade och baserade på ovetenskapliga antaganden och vidskepelser.

"Hund- och kattkött är inte ett botemedel mot ben- och ledrelaterade sjukdomar, och det finns inga vetenskapliga bevis på hur hundkött fungerar för att förbättra manlig sexuell prestation eller kattbenmärg för bättre ben- och muskelsystem", säger ordföranden för Vietnam Intensive Traditional Medicine Club Ngo Van Duong.

"Jag förskriver eller rekommenderar aldrig mina patienter att äta hund- och kattkött som hälsotillskott. I dagens moderna värld finns det ett brett utbud av säkra, naturbaserade och effektiva traditionella mediciningredienser och rika matalternativ tillgängliga för alla”, tillade han.

Långt ifrån att hjälpa människors hälsa, har den oreglerade handeln med hundar och katter visat sig utsätta konsumenter i riskzonen för parasitsjukdomar som trikinlos, bakteriella infektioner som kolera och det dödliga rabiesviruset.

"För att Vietnam ska kunna nå sitt mål att eliminera rabies till 2030 är det absolut nödvändigt att vi upphör med handeln och konsumtionen av hund- och kattkött", sa Soi Dog Foundations direktör för International Advocacy Rahul Sehgal under workshopen.

”Alla sektorer i samhället borde ha en nolltolerans attityd mot denna grymhet; ett sådant starkt socialt avslag kommer inte bara att uppmuntra regeringen att genomföra starkare åtgärder, det kommer också att påverka handlarens och konsumenternas beteende.”

Workshopen avslutades med ett löfte från VOTMA att avstå från att använda hund- och kattkött i sina metoder och att utbilda sina kamrater och patienter att det inte finns några vetenskapliga bevis för dess påstådda medicinska egenskaper. Deltagarna efterlyste också införandet av robusta lagar för att få ett slut på handeln med hund- och kattkött, som för närvarande existerar i en laglig gråzon i Vietnam.

Soi Dog Foundation har länge kämpat för ett slut på handeln, som skördar uppskattningsvis fem miljoner hundar och en miljon katter i Vietnam varje år. I juli deltog stiftelsen i en rundabordsdiskussion med nationalförsamlingen – Vietnams mäktigaste lagstiftande organ – för att diskutera en färdplan för att avsluta handeln, med början i huvudstaden Hanoi. Det var första gången i Vietnams historia som handel och konsumtion av hundar och katter hade övervägts på denna regeringsnivå.

"Samarbetet med nationalförsamlingen markerade en kritisk milstolpe för att lyfta frågans profil till regeringens topp så att lagar och förordningar för att kontrollera handeln med hund- och kattkött kan förbättras och genomdrivas ytterligare", säger Rahul.

"Vi är fast beslutna att stödja ... ett mångfacetterat tillvägagångssätt som inkluderar utbildning, lagstiftning, främjande av alternativ, kulturell förändring och samarbete som leder till en nolltolerans attityd mot konsumtion av hund- och kattkött."

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.
Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.