Thailändska utrikesministeriet ger uppdatering om Israels situation

Sammanfattning av pressinformation

onsdagen den 11 oktober 2023 kl. 11.00.

Presskonferensrum, UD och via UD Facebook Live

1. Mrs. Kanchana Patarachoke, generaldirektör för informationsavdelningen, och talesperson för UD höll en presskonferens om situationen i Mellanöstern och påverkan på thailändska medborgare i Israel med uppdateringar från den kungliga thailändska ambassaden i Tel Aviv (RTE ).

2. Övergripande situation

2.1 RTE har rapporterat om ytterligare attacker och flygbombningar sedan igår eftermiddag (10 oktober) med dödssiffran och antalet skadade ökat på båda sidor i det nuvarande krigsläget.

3. Statistik om thailändska medborgare

3.1 Dödssiffra: 20 (siffran inkluderar ytterligare 2 enligt inofficiella rapporter från arbetsgivare och thailändska medborgare på plats, i väntan på officiell verifiering från israeliska myndigheter, vilket kommer att ta tid).

3.2 Antal skador: 13 (siffran inkluderar ytterligare 4)

3.3 Antal thailändska medborgare som tagits som gisslan: 14 (siffran inkluderar ytterligare 3 baserat på inofficiella rapporter från thailändska medborgare i Israel)

3.4 Antal thailändska medborgare som har registrerat sig för frivillig repatriering: i går (10 oktober), kl. 21.00, har 5,019 61 thailändska medborgare registrerat sig för frivillig repatriering, medan 30,000 har angett sin avsikt att stanna i Israel. Det finns cirka XNUMX XNUMX thailändska medborgare i Israel.

4. Utrymningsplaner

4.1 Amb fortsätter att vara i kontakt med Israels utrikesministerium (MFA) för att påskynda evakueringen av thailändska medborgare från högriskområden till säkra zoner i samordning med relevanta israeliska myndigheter. Hundratals civila, inklusive thailändska medborgare, har redan evakuerats till säkra zoner. De kommer att bo i tillfälliga härbärgen eller arbeta på jordbruksplantager som alternativ sysselsättning tills vidare.

4.2 Utrikesministeriets talesman bekräftade att den första gruppen av 15 thailändska medborgare kommer att repatrieras till Thailand via El Al och anländer i morgon bitti (12 oktober) kl. 10.35. Ingen presskonferens på UD i morgon bitti.

4.3 Royal Thai Air Force (RTAF) flygplan, som är planerat att repatriera thailändska medborgare från Israel på söndag (15 oktober).

4.4 RTE fortsätter att påskynda samordningen med kommersiella flygbolag för att repatriera fler thailändska medborgare från Israel och bekräftar att 80 platser har säkrats för avgång nästa onsdag. (18 oktober).

5. Stöd från statliga myndigheter

5.1 Igår eftermiddag besökte Israel lokal tid, Amb och arbetsattaché i Tel Aviv en grupp thailändska medborgare som hade evakuerats från högriskområden för att lyfta sin anda och erbjuda vägledning om deras fortsatta anställning, underlätta deras registrering och resedokument för frivillig repatriering och erbjuder alla andra tjänster de kan behöva. Amb besökte också en svårt skadad thailändsk medborgare på ett sjukhus nära Tel Aviv. Hon fick uppdateringar om hans tillstånd från medicinsk personal, som försäkrade att de skulle göra sitt bästa för att ta hand om alla som har skadats av konflikten.

5.2 Varje eftermiddag är UD värd för ett dagligt möte med Rapid Response Center (RRC), som är nyckelmekanismen för att integrera och samordna omedelbara insatser från thailändska myndigheter för att hjälpa thailändska medborgare i Israel och de som har repatrierats. RRC-mötet idag kommer att följas av en presskonferens kl. 15.00.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.