Thailändska utrikesministeriet ger ytterligare en uppdatering om Israels situation

Sammanfattning av pressinformationen om situationen i Israel

tisdagen den 10 oktober 2023 kl. 11.00.

Presskonferensrum, UD och via UD Facebook Live

1. Mrs. Kanchana Patarachoke, generaldirektör för informationsavdelningen och talesperson för MFA höll en presskonferens om situationen i Israel och påverkan på thailändska medborgare. Hon fick sällskap, via videosamtal, av Ms. Pannabha Chandraramya, Thailands ambassadör i Israel (Amb), som gav uppdateringar och förberedelser som gjordes av den kungliga thailändska ambassaden i Tel Aviv (RTE) för att evakuera thailändska medborgare.

2. Översikt över situationen

2.1 Innan Amb lämnade uppdateringar uttryckte Amb sina kondoleanser till familjemedlemmar till thailändska medborgare som har drabbats och försäkrade att Team Thailand i Israel gör sitt bästa för att skydda och hjälpa thailändska medborgare genom ständig samordning med relevanta israeliska myndigheter.

2.2 Uppdateringar från RTE om den pågående situationen i Israel och Gazaremsan inkluderar utveckling som är särskilt relaterad till att Israels försvarsstyrkor återtar kontrollen över territoriet och evakuerar civila från 15 av de 24 städerna i Gazaremsan. Den israeliska militären och relevanta israeliska myndigheter har evakuerat hundratals civila, inklusive thailändska medborgare, från riskområden inom 4 km. av Gazaremsan mot säkra zoner.

2.3 Dessutom utreder den israeliska polisen personer som har rapporterats saknade och använder teknik för att underlätta ansiktsigenkänning. Detta samordnas nära med RTE.

3. Inverkan/status för thailändska medborgare

3.1 Antal dödsfall: 18 (enligt inofficiella rapporter från arbetsgivare, i väntan på officiell bekräftelse från israeliska myndigheter)

3.2 Antal skador: 9

3.3 Antal thailändska medborgare som tagits som gisslan: 11

3.4 Antal thailändska medborgare som har registrerat sig för frivillig repatriering: cirka 3,226 5,000 (det finns cirka XNUMX XNUMX thailändska medborgare i Gazaremsan)

4. Evakuering av thailändska medborgare

4.1 RTE har arrangerat den första repatrieringen av 15 thailändska medborgare denna onsdag (11 oktober) via El Al. Detta inkluderar skadade thailändska medborgare som är lämpliga för resor och thailändska medborgare som har överförts till säkra zoner, som är planerade att anlända till Suvarnabhumi flygplats på torsdag (12 okt.) Nästa repatriering av 80 thailändska medborgare är planerad till nästa onsdag (18. okt.).

4.2 Utrikesministeriets talesperson uppdaterade att olika länder, mestadels europeiska, också har börjat repatriera sina medborgare.

5. Regeringens åtgärder/nästa steg

5.1 Kommunikation med utländska regeringar

Thailands ambassadörer till Israels grannländer har kontaktat utrikesministeriet i deras värdland för att diskutera alternativa evakueringsvägar för thailändska medborgare och all annan hjälp som thailändska medborgare kan behöva. När det gäller de bortförda använder Thailand alla möjliga diplomatiska och andra kanaler för att förmedla vår oro och begäran om hjälp för denna grupp. Den thailändska regeringen följer upp mycket noga.

5.2 Kommunikation med Israels regering

I går kväll (9 oktober) fick Mr. Parnpree Bahiddha-Nukara, Thailands vice premiärminister och utrikesminister (DPM/FM) ett telefonsamtal från Eli Cohen, Israels utrikesminister. Minister Cohen uttryckte sina kondoleanser för thailändska medborgare som har drabbats av krigstillståndet i Israel och försäkrade att Israels regering kommer att göra sitt bästa för att skydda thailändska medborgare. Han påminde om att thailändska medborgare inte bara är belägna i Gazaremsan, utan att de är utspridda över hela Israel, vilket gör det svårt att mobilisera dem alla till säkra zoner.

DPM/FM betonade att den thailändska regeringen lägger största vikt vid säkerheten och välbefinnandet för thailändska medborgare i Israel och bad den israeliska sidan att påskynda räddningen av oskyldiga civila, inklusive thailändska medborgare, som har tagits som gisslan. Han bad också den israeliska sidan att verifiera och officiellt bekräfta antalet skadade och döda thailändska medborgare så snart som möjligt, eftersom den thailändska sidan inväntar officiell verifiering från israeliska myndigheter.

5.3 Kommunikationskanaler

Utrikesministeriets talesman återkallade UD:s hotlines, LINE Openchat och Facebook-sida för hjälp angående situationen i Israel.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.