Thailändska utrikesministeriet ger officiell uppdatering om Israels situation

Sammanfattning av pressinformation

Måndagen den 9 oktober 2023 klockan 15.30.

Presskonferensrum, UD och via UD Facebook Live

1. Jakkapong Sangmanee, biträdande utrikesminister, höll en presskonferens för att ge uppdateringar om mötet med Rapid Response Center (RRC), som han ledde i eftermiddags för att diskutera situationen i Mellanöstern och förberedelserna för evakuering av thailändska medborgare. Pannabha Chandraramya, Thailands ambassadör (Amb) i Israel, bland annat, anslöt sig till RRC-mötet via telefonkonferens för att ge uppdateringar om situationen och framsteg som gjorts av den kungliga thailändska ambassaden i Tel Aviv (RTE) för att hjälpa thailändska medborgare.

2. Översikt: flyktig situation med pågående våld och strider, med ett ökande antal skadade och dödade, och minst 100 personer av olika nationaliteter, inklusive thailändska medborgare, togs som gisslan.

3. Status för thailändska medborgare i Israel: 9 skadade, 11 togs som gisslan och 12 dödade (i väntan på verifiering från israeliska myndigheter). 80 thailändska studenter i Israel har hittills inte drabbats och har inte registrerat sig för frivillig repatriering.

4. Evakuering av thailändska medborgare:

4.1. Amb uppdaterade att 1,437 23 thailändska medborgare har registrerat sig för frivillig repatriering och 09 thailändska medborgare har begärt att få stanna i Israel (från och med kl. 00:XNUMX, lokal tid i Israel idag).

4.2 Mötet diskuterade alla alternativ för evakuering, inklusive via kommersiella flygbolag, flygplan utplacerade av Royal Thai Air Force och Thai Airways, som står redo för evakueringsuppdraget. RTE kommer att kontakta thailändska medborgare som vill bli repatrierade och samordna deras säkra överföring till mötesplatsen för repatriering.

4.3 För närvarande är ett antal skadade thailändska medborgare lämpliga att resa och det finns thailändska medborgare som har evakuerats till säkra zoner. RTE kommer först att repatriera 15 skadade thailändska medborgare via El Al denna onsdag (11 oktober) och sedan börja repatriera andra skadade thailändska medborgare och de som befinner sig i säkra zoner.

5. Statliga åtgärder

5.1 Department of Consular Affairs har öppnat ytterligare 30 jourlinjer till de befintliga 30 jourlinjerna, vilket uppgår till totalt 60 jourlinjer, för familjemedlemmar som vill kontakta/lokalisera sina släktingar i Israel. Dessutom har Department of Consular Affairs öppnat en LINE Openchat som heter "Request Assistance for Thai Nationals in Israel", som kan nå 5,000 XNUMX personer på en gång, och har öppnat en ny Facebook-sida med titeln "The Department of Consular Affairs is Concerned for our Thai Family in Israel” som en annan kommunikationskanal.

5.2 Utrikesministeriet kommer att skicka ut ytterligare tjänstemän för att skydda och hjälpa thailändska medborgare i Israel denna vecka, medan informationsdepartementet organiserar två presspreferenser per dag, en på morgonen och en på eftermiddagen, för att ge regelbundna uppdateringar.

5.3 Thailands ambassadörer i grannländerna har samordnat med relevanta myndigheter om möjliga evakueringsvägar för thailändska medborgare och annan hjälp.

5.4 När de repatrierade thailändska medborgarna har anlänt till Thailand, står arbetsministeriet och ministeriet för social utveckling och mänsklig säkerhet och folkhälsoministeriet redo att hjälpa till med alla fysiska och mentala hälsa eller andra bekymmer de kan ha.

6. Avslutningsvis upprepade biträdande ministern att den kungliga thailändska regeringen och Thailands premiärminister lägger yttersta vikt vid thailändska medborgares säkerhet och välfärd, och att relevanta thailändska myndigheter samordnar deras snabba och säkra repatriering.

**********

Nyhetsavdelningen, informationsavdelningen

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fem år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.