Thailand sörjer två stora tragedier på en dag

Nationellt —

Den här dagen, den 6 oktober, minns thailändarna två hjärtskärande massakrer som djupt har skakat Thailands historia.

Den här dagen 2022, en avskedad thailändsk polis stormade ett barndaghem i den nordöstra provinsen Nong Bua Lamphu och dödade många småbarn i sömnen.

Medan den misstänkte tog sig till det ödesdigra dagiset sköt han också ner flera oskyldiga invånare i närliggande områden, vilket resulterade i häpnadsväckande 38 dödsfall, inklusive han själv, hans fru och barn, och 12 skador.

Idag höll daghemmet en religiös ceremoni för att fira 1-årsdagen av massakern. Tolv munkar framförde buddhistiska sång medan centertjänstemän, släktingar och familjer som drabbats av den tragiska händelsen gjorde förtjänst för sina förlorade nära och kära.

Läraren Seksan Srirat, maken till en gravid lärare som förlorade sitt liv tillsammans med sitt ofödda barn i händelsen, berättade för The Nation att han förberedde snacks, mjölk och godis för att göra förtjänst åt sin avlidna fru och sitt barn idag.

Han sa: "Min önskan är att makthavarna kommer att hålla löftet som gavs efter incidenten att ta itu med vapenvåld och säkerställa människors säkerhet. Men jag erkänner att jag är orolig för att löftet inte kommer att hållas efter regeringsskiftet.”

För 47 år sedan markerar idag också en annan massaker som har lämnat ett djupt sår i Thailands historia.

Massakern på Thammasat University den 6 oktober, som utspelade sig 1976, såg thailändsk polis och militär personal, utrustad med skjutvapen, våldsamt slå ner på tusentals studenter som demonstrerade för demokrati mot Thanom Kittikachorns diktatoriska regering vid universitetet.

Även om regeringen vid den tiden officiellt rapporterade 46 dödsfall den dagen, hävdar överlevande att den faktiska dödssiffran från massakern är så många som 100.

Thammasat University höll i dag 47-årsdagen av den sorgliga händelsen, som deltog av offrens familjer, akademiker, aktivister och politiker.

Dessa två incidenter togs tillbaka till förgrunden igen, efter en nyligen genomförd skottincident utförd av a 14-årig skytt på Siam Paragon köpcentrum.

Händelsen ledde till att en kinesisk turist och en burmesisk kvinna dog och fem andra skadades.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/