Thailand brottas med krusningseffekterna av avkriminalisering av cannabis

När de doftande rankorna av cannabis flätas samman med de kryddiga dofterna från Thailands berömda gatumarknader, hamnar nationen i en snårig debatt om den senaste avkriminaliseringen av den mycket elakade växten.

Bara ett år sedan den betydelsefulla förändringen av narkotikapolitiken har Thailands frodiga landskap sett en "grön ström" av cannabisdispensärer växa fram som svampar under monsunsäsongen, vars rötter sammanflätar med de lokala ekonomierna i städer och townships i hela kungariket. Landskapet förvandlas, med bönder som svänger från traditionella grödor till att odla cannabis och entreprenörer som Wassaya Iemvijan och Nitikrist Attakrist, tidigare advokater som blev cannabisdispensärägare och navigerade i grumliga vatten i en begynnande industri.

Men en förändring av tidvattnet är märkbar. Med en konservativ koalitionsregering som nyligen svepts till makten står cannabisindustrins lummiga framtid i Thailand inför en potentiell förtvining. Premiärminister Srettha Thavisins avsikt att "rätta till" lagstiftningen hotar stort över småföretag och jordbrukssamhällen som har nästlat sig in i cannabishandelns varma famn.

Avkriminaliseringen möttes av en bukett av möjligheter för många. Bönder, som tidigare var bundna till de ekonomiska nyckerna hos traditionella kontantgrödor som ris, fann ny vitalitet i cannabisindustrin. Tillväxten sträckte sig utanför fältet, omslutande småföretag, gav ekonomisk trygghet till familjer och möjliggjorde förbättrade utbildningsmöjligheter för barn.

I en intrikat dans blev cannabis både en växande verksamhet och en livlina för lokalbefolkningen i Thailand.

Men mot dessa berättelser om välstånd och bemyndigande står en regering fylld av oro över utbredda narkotikafrågor, särskilt i de nordöstra och norra områdena av Thailand. I ett försök att hejda en upplevd ström av rekreationsanvändning, överväger regeringen att begränsa användningen av cannabis enbart för medicinska tillämpningar.

Entreprenörer som Iemvijan och Attakrist och cannabisförespråkare motsätter sig häftigt sådana restriktioner och lyfter fram de ekonomiska fördelar och välbefinnande som har växt fram sedan avkriminaliseringen. De hävdar att cannabis har vävt in sig i Thailands socioekonomiska och kulturella gobeläng, och erbjuder inte bara en inkomstkälla utan ett alternativ för stresslindring och mental hälsa i ett samhälle där dessa frågor ofta sjuder under ytan.

Den avgörande frågan kvarstår: Kan Thailand manövrera en medelväg, där reglering och stöd samexisterar i en symbiotisk balans, och främjar en cannabisindustri som är både ekonomiskt bärkraftig och socialt ansvarsfull?

Regelfel kan äventyra inte bara de nystartade företagen som har vuxit fram i spåren av avkriminaliseringen utan även äventyra försörjningen för de på landsbygden som har satsat sin framtid på grödan. Det lockar en undersökning om huruvida pendeln av regelverk bör svänga mot stränga restriktioner eller luta sig in i den blomstrande industrin som till synes har sått frön av välstånd över olika skikt av det thailändska samhället.

Internationella observatörer understryker att förbud, med dess potential att driva handeln under jorden och bort från regulatorisk tillsyn, har historiskt visat sig meningslöst och ibland kontraproduktivt. Genom att återigen trassla in sig i ett krig mot cannabis, kan den thailändska regeringen oavsiktligt sporra till olaglig handel och frånta de som har hittat en livlina i den lagliga cannabishandeln.

Men att urskilja en väg framåt kräver en nyanserad förståelse för de socioekonomiska, kulturella och folkhälsokonsekvenser som är sammanflätade med cannabishandeln. Det kräver en dialektik där rösterna från entreprenörer, jordbrukare och den bredare allmänheten smälter samman med datadrivet policyskapande, och därigenom väver en framtid där reglering och företagande harmoniskt kan samexistera.

När Thailand är på randen att återgå till en mer oöverkomlig hållning när det gäller cannabis, kan man inte låta bli att reflektera över möjligheter, välbefinnande och potentiella ekonomiska efterklang som kan avskaffas.

De kommande månaderna kommer utan tvekan att avslöja bladet för Thailands beslutsamhet och avslöja om nationen väljer att vårda eller omintetgöra sin växande cannabisindustri.

Prenumerera