Siam Paragon Mall Shooting bedövar Bangkok, två personer döda, tonårsskytt i häkte

Bangkok, Thailand-

I en kritisk incident i Bangkoks Siam Paragon Mall har polisen gripit en 14-årig thailändsk pojke misstänkt för en skottlossning som resulterade i två dödsfall och lämnade minst fem andra skadade.

Gripandet och den pågående utredningen bekräftades genom ett officiellt uttalande från Bangkok Metropolitan Police Detective Department på dess sociala medier på tisdagen runt 5:30 Bangkok-tid. Bilder från händelsen, som visar upp gripandet och kaoset efter skottlossningen, har cirkulerat online, även om deras sanningsenlighet fortfarande är föremål för officiell bekräftelse.

Vittnen på platsen rapporterade hektiska scener när besökarna i köpcentret, inklusive barn, försökte fly från närområdet mitt i rapporter om skottlossning. Ett vittne, en turist vid namn Liu Shiying, berättade för media den alarmerande omständigheten att höra skott och efterföljande larm när han var inne i köpcentret.

Videor på sociala medier, som fortfarande väntar på verifiering, visade människor som sökte skydd överallt där de var tillgängliga, och avbildade till och med mörka rum på restauranger där människor gömde sig.

I efterdyningarna, utanför köpcentret Siam Paragon, observerades långa köer av trafik under kraftigt regn, vilket avslöjade en scen av oordning och panik bland allmänheten i närområdet. Gallerian förblev stängd tills vidare eftersom utredningen av den chockerande händelsen fortsatte.

Gallerian förblev stängd tills vidare eftersom utredningen av den chockerande händelsen fortsatte.

Den misstänkte, som är minderårig och som ett resultat av att sitt namn undanhållits, överlämnade sig till thailändsk polis i köpcentret utan incidenter, lade ner sitt vapen, ett litet skjutvapen, placerade händerna bakom huvudet och lät sig sedan tas in i vårdnad. Han beskrevs ha långt hår, klädd i khakis i Camo-stil och en amerikansk flagghatt. Pojken ska ha berättat för polisen i Bangkok att en röst i hans huvud sa åt honom att skjuta, att han hade köpt vapnet online och att han var en ivrig videospelare och fan av skjutspel i Battle Royale-stil. Det verkar inte som om pojken har någon koppling till offren, säger polisen i Bangkok.

Den thailändska premiärministern, Srettha Thavisin, har tagit upp händelsen offentligt, vilket indikerar en fokuserad oro för allmän säkerhet och att se till att en uttömmande utredning pågår. Siam Paragon, som är allmänt erkänd och besöks av både lokalbefolkningen och turister, hamnade i ett tillstånd av rädsla och störningar under incidenten, vilket lyfte fram en nödvändighet för att ta itu med allmän säkerhet och vapenkontroll i befolkade områden.

Tre personer bekräftades ha dödats under incidenten av Erawans sjukvård, en enligt uppgift var en 30-årig kvinnlig kinesisk turist, men deras namn och nationaliteter släpptes inte förrän vänner och familjer till släktingarna kunde kontaktas och de inledande utredningarna avslutades. Minst fyra personer bekräftades vara skadade, även om den exakta karaktären på deras skador inte meddelades till thailändska medier.

BTS-tågtrafiken avbröts en kort stund delvis i området under incidenten men har vid 18:40-tiden återupptagits helt till ett normalt schema. Siam Paragon, som innehåller många lyxbutiker och ses som en elit shoppingdestination i Bangkok, förblir stängd för allmänheten från presstid.

Denna incident ger upphov till relevanta frågor angående säkerhet i offentliga utrymmen och kommer utan tvekan att finnas med i pågående debatter om säkerhetsprotokoll och vapenkontrollåtgärder i Thailand. Händelsen kommer utan tvekan också att väcka frågor om hur det thailändska rättssystemet kan behandla en fjortonårig minderårig som på grund av hur thailändsk lag skrivs om den minderårige bedöms ha ett psykiskt problem att han kanske inte kan straffas juridiskt, ett faktum som redan diskuteras hårt på thailändska sociala medier. I termer av thailändsk lag, 2565 (2022), säger "Ett barn som inte är över tolv år som begår en handling som föreskrivs som ett brott av lagen ska inte straffas"; Avsnitt 74 tillägger vidare, "Ett barn över tolv år men ännu inte över femton år som begår en handling som föreskrivs som ett brott i lagen ska inte straffas ...";

TPN Media kommer att fortsätta att följa utvecklingen i den här berättelsen och se till att uppdateringar sker i rätt tid när mer information blir tillgänglig.

Det här är inte den första offentliga skottlossningen i Thailand, det är bara några dagar kvar till ettårsdagen av denna chockerande incident på en thailändsk skola för små barn.

Rättelsemeddelande: Den ursprungliga versionen av den här artikeln angav att tre personer hade dödats och fyra skadats baserat på initial information från myndigheterna på platsen. Thailändska myndigheter reviderade senare detta antal och sa att två personer hade dödats och fem skadats, två allvarligt. En exakt förklaring till avvikelsen presenterades inte för thailändska medier.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.