Thailändska FDA bekräftar säkerheten för importerad japansk fisk och skaldjur

PRESSMEDDELANDE:

BANGKOK (NNT) – Food and Drug Administration (FDA) har försäkrat konsumenterna att fisk och skaldjur som importeras från Japan förblir säkra för konsumtion, efter rigorösa tester för radioaktivitet. Tillkännagivandet kommer mitt i internationell oro över utsläppet av renat vatten från kärnkraftverket Fukushima, som ödelades av en tsunami 2011.

Enligt FDA:s biträdande generalsekreterare Lertchai Lertvut har strikta säkerhetsåtgärder vidtagits sedan Fukushima-anläggningen började släppa ut behandlat radioaktivt vatten i Stilla havet den 24 augusti. FDA har hittills genomfört tester på 75 prover av "i riskzonen" skaldjur, inklusive bläckfisk, blötdjur och krabbor, för att analysera deras innehåll av cesium-134 och cesium-137.

Lertchai sa att resultaten från 42 av de 73 prover som analyserats hittills inte har visat några radioaktiva spår som överskrider internationella standarder, medan analys av de återstående 33 proverna fortfarande pågår.

FDA:s ställföreträdande generalsekreterare försäkrade allmänheten att om några prov skulle hittas kontaminerade med radioaktivitet, skulle de påverkade skaldjurslagren förstöras och importen avbrytas omedelbart. Han tillade att FDA har vidtagit omfattande åtgärder för att säkerställa att all importerad skaldjur förblir fri från radioaktiv kontaminering.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.