Framstående aktivist i Thailand dömd till fyra års fängelse

Nationellt —

En prodemokratisk aktivist och advokat, Arnon Nampa, har dömts till fyra års fängelse efter hans uttalanden om den thailändska monarkin i en protest i oktober 4.

Igår, den 26 september, höll Brottsdomstolen på Ratchadaphisek Road en förhandling för ett fall där Arnon anklagades för att förtala den kungliga institutionen under en protest mot Prayut Chan-o-cha-regeringen den 14 oktober 2022 i Bangkok.

Arnon, 39, som också är en advokat från Thai Lawyers for Human Rights, stod också inför anklagelser för brott mot nöddekretet som förbjöd offentliga sammankomster under coronavirus-pandemin.

Under protesten ställde Arnon tre krav till Prayut-regeringen: 1. Premiärminister Prayut Chan-o-cha måste avgå. 2. Utarbeta en ny grundlag. 3. Reformera monarkin.

Enligt en rapport från Thai Lawyers for Human Rights har domstolen dömt Arnon till fyra års fängelse utan villkorlig frigivning och dömt honom till böter på 4 20,000 baht för att ha brutit mot lagen om majestät (avsnitt 112) och nöddekretet. Under tiden har domstolen lagt ner 7 andra anklagelser mot honom.

Den tilltalade ansöker om överklagande vid tidpunkten för anmälan.

Sedan förra månaden har minst 257 personer åtalats för paragraf 112 sedan 2020, enligt Thai Lawyers for Human Rights.


-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Bild efter inläggsinnehåll
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/