Lagstiftare ska förnya Push för att skärpa cannabisanvändningen

PRESSMEDDELANDE:

BANGKOK (NNT) – Parlamentet kommer att förnya en push för en övergripande lag om cannabisanvändning för medicinska och forskningsändamål, mer än ett år efter att örten legaliserades.

Förra året blev Thailand det första landet i Sydostasien att avkriminalisera cannabis, men i avsaknad av specifika åtgärder behövde regeringen utfärda regler för att förhindra okontrollerad användning, särskilt bland barn.

Den nya lagen kommer att inriktas på en industri som beräknas vara värd upp till 1.2 miljarder US-dollar under de närmaste åren, med cannabisbutiker som har vuxit upp över huvudstaden Bangkok och turistiska hotspots, som resortön Phuket.

Saritpong Kiewkong från Bhumjaithai-partiet, som gick i spetsen för avkriminaliseringen och nu är den näst största delen av Thailands 11-partikoalitionsregering, sa: "Cannabis kommer att vara – dubbel understrykning – för medicinska ändamål och forskning."

Lagstiftaren sa till reportrar i parlamentet att det inte finns "ingen policy för rekreationsanvändning", och tillade att sådana åtgärder ännu inte övervägdes.

Lagförslaget, som konsoliderar åtgärder mot allmänt bruk som regeringen nu förlitar sig på för att tygla felaktigt uppträdande, förväntas ta ett år att slutföra och godkänna.

Det omfattar tillstånd för odling av växter, försäljning och distribution samt skärpta åtgärder mot försäljning i tempel, skolor och nöjesparker.

Premiärminister Srettha Thavisin har tidigare sagt att han endast stöder medicinsk, och inte rekreationsbruk, av cannabis.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Premiärminister Srettha Thavisin tillkännagav sin ambition att sätta stopp för rekreationsanvändningen av marijuana i Thailand inom sex månader, och lovade lagändringar och strängare restriktioner för försäljningen av växten för att säkerställa att den endast används för medicinska ändamål.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.