Thailändska myndigheter ändrar utländska inkomstskatteregler för att stänga kryphål

Nationellt —

I ett försök att ta itu med kryphål i utländsk inkomstskatt har den thailändska regeringen dragit ut nya regler som den sa att de permanent skulle täppa till dessa klyftor för gott, samtidigt som de också tar itu med frågor om inkomstskillnad i landet.

Det thailändska finansministeriet införde förra veckan en stramare regel om utländska inkomster, som träder i kraft den 1 januari 2024 och framåt.

Den nya regeln, som syftar till att ta itu med inkomstjämlikhet och skattekryphål enligt PM Srettha Thavisin, kommer att ge myndigheterna befogenhet att samla in skatter från utländska inkomster för individer som har bott i Thailand under minst 180 dagar under respektive taxeringsår.

Enligt den nya ordningen kommer invånare som tjänar beskattningsbar inkomst offshore att bli föremål för personlig inkomstskatt, oavsett beskattningsår de tar med sådana medel till Thailand eller året då pengarna tjänas in, förklarade skattedepartementet den 15 september .

Tidigare var invånare med utländsk inkomst befriade från personlig inkomstskatt om de förde medlen till Thailand ett annat år än det år då inkomsten intjänades.

Den nya regeln täpper nu i huvudsak till detta gap genom att beskatta offshore-inkomster närhelst de överförs till landet.

Men det har också orsakat oro bland många utländska expats även om dess avsikt främst verkar riktad mot thailändare, och dubbla skatteavtal skulle kunna avvärja en del av effekterna för vissa utlänningar. Oavsett avsikt kan reglerna dock komplicera saker och ting för vissa utländska medborgare som vistas i Thailand över 180 dagar om året.

Premiärminister Srettha på måndagen den 18 september betonade vikten av detta drag och sa: "Vissa människor kanske inte är glada över att jag gräver i det här området, men ojämlikhet är en stor fråga. Principen för skatt är att du ska betala skatt på inkomst du tjänar oavsett hur du tjänar den och inte utnyttja olika kryphål för att försöka undvika det.”

Ändå är det viktigt att betona att om inkomsten från offshorekällor inte är föremål för beskattning eller faller under kategorier som är befriade från thailändsk personlig inkomstskatt enligt skattelagen, kommer invånare inte att behöva betala personlig inkomstskatt när de tar med den inkomsten in i Thailand.

När det gäller exakt vad detta betyder för utlänningar har de nya reglerna drivit på intensiv debatt på sociala medier och oro. Många nätanvändare har påpekat att de flesta expats har dubbla skatteavtal med sina egna hemländer så om inkomsten redan var beskattad i t.ex. Storbritannien, skulle den i teorin inte kunna dubbelbeskattas i Thailand.

Det har också diskuterats om termen "bosatt" i de nya reglerna gäller för att bara stanna över 180 dagar eller vara thailändsk medborgare, vilket de flesta verkar tro att baserat på nuvarande tolkning av reglerna skulle detta vara det förra och inte senare.

Det finns heller inga tecken på om utländska medborgare officiellt skulle kunna undantas eller om detta innebär oavsett dubbel skattestatus om en utländsk expat nu lagligt skulle behöva göra en thailändsk skattedeklaration varje år. Utländska expats i vissa visumstatusar, särskilt arbetsvisum, gör redan detta eller låter deras företag hantera det åt dem.

Finansdepartementet har uppgett att de förstår mycket av den växande oron kring de nya reglerna och planerar att ge ytterligare förtydliganden om dem inom en snar framtid innan de träder i kraft.

TPN media har redan haft många läsarmeddelanden och e-postmeddelanden fulla av oro över de pågående reglerna, men många av frågorna kan helt enkelt inte besvaras med ett konkret svar förrän den thailändska regeringen ger ytterligare förtydliganden.

Vi kommer dock att fortsätta att täcka dessa nya regler när de förtydligas och utökas och uppmanar de som är intresserade av framtida regler att hålla ett öga på TPN Media.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.