Företag välkomnar regeringens elnedskärningar och dieselpristak

PRESSMEDDELANDE:

BANGKOK (NNT) – Regeringens beslut att sänka el- och dieselpriserna har välkomnats av företag och anställda, eftersom sänkningen minskar levnadskostnaderna och finansiella utgifter.

Regeringen har godkänt en sänkning av effekttaxan till 4.104 baht per kilowattimme (enhet) och ett tak för dieselpriset på 30 baht per liter efter att premiärminister Srettha Thavisin tillkännagav regeringens policyförklaring den 13 september. Den nya taxan kommer att vara på plats till december i år, medan det nya detaljhandelspriset på diesel träder i kraft den 20 september.

Som stöd för flytten sa arbetsgivarförbundet för thailändsk handel och industri (EconThai) att bränslepristaket kommer att hjälpa företag att spara kostnader för transporter, vilket i sin tur upprätthåller stabila produktpriser för konsumenterna. Gruppen råder också regeringen att bedöma vilken effekt det kan ha på statsbudgeten för att säkerställa att det inte skulle leda till nya ekonomiska frågor som kommer att påverka människor i framtiden.

Samtidigt sa Bangkok Banks president Chartsiri Sophonpanich att den nya regeringens ekonomiska politik kommer att bidra till att vitalisera ekonomin, bidra till ekonomisk tillväxt och hållbart stärka landets konkurrenskraft.

Somprawin Manprasert, chefekonom vid Siam Commercial Banks Economic Intelligence Center (EIC), som ekar Chartsiris känsla, uttalade att regeringens stimulansplaner kan öka BNP-tillväxten med mer än 5 % till 2024, men varnade för att denna kortsiktiga tillväxt måste vägas mot den långsiktiga skattebördan. Han rådde inte desto mindre regeringen att undersöka andra alternativ för att hjälpa ekonomisk återhämtning och samtidigt hålla en nära uppsikt över globala osäkerheter.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.