Regeringen säger att thailändsk ekonomi kan växa med 2.8 % i år

PRESSMEDDELANDE:

En biträdande finansminister har sagt att Thailands ekonomi förväntas växa med 2.8 % i år, med hjälp av offentlig konsumtion och investeringar efter bildandet av en ny regering, eftersom exporten förblir svag under avtagande global efterfrågan.

Biträdande finansminister Krisada Chinavicharana sa att offentliga investeringar och utgifter också kommer att locka fler privata investeringar, medan privat konsumtion och turism fortfarande växer bra.

Hans kommentarer till reportrar kom efter att han berättat för en affärshändelse att ekonomin kan växa som prognosen i år.

Krisada sa att ekonomin i år "definitivt kommer att uppfylla landets tillväxtmål på 2.8%" som förutspåtts av National and Social Development Council, den statliga planeringsbyrån.

Han sa också, "motorn som är på väg att starta är offentlig konsumtion och utgifter efter regeringsbildningen."

Den nya regeringen ledd av premiärminister Srettha Thavisin, som också är finansminister, försöker återuppliva Sydostasiens näst största ekonomi och infria viktiga kampanjlöften.

Budgetplanen på 3.35 biljoner baht (94.2 miljarder USD) lades på is för den nya administrationen.

Krisada sa att ekonomin borde prestera bra 2024, med hjälp av en statlig digital utdelningspolicy värd 560 miljarder baht (15.8 miljarder USD).

Han tillade att regeringen har finansieringskällor för systemet utan att utfärda en särskild upplåningslag.

Thailands ekonomi växte med 1.8 % under april-juni jämfört med föregående år och 0.2 % under kvartalet, vilket minskade kraftigt från föregående kvartal, eftersom svag export och investeringar underskred turismens styrka. Förra årets tillväxt var 2.6 %.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.