UPPDATERING: Sex thailändska poliser i anslutning till polisskjutning greps

Nakhon Pathom -

Sex thailändska poliser sitter häktade för att de påstås ha hjälpt den misstänkte polismördaren att förstöra bevis och undvika gripandet i den brutala motorvägspolisens skjutning i Nakhon Pathom-provinsen.

Först vår tidigare berättelse:

En beväpnad man som sköt ihjäl en thailändsk motorvägspolis i Nakhon Pathom sköts ihjäl av polisen från Central Investigation Bureau (CIB) efter att ha rymt till Kanchanaburi.

Nu till vår uppdatering:

Pol Maj Sivakorn Saibua, chef för motorvägspolisstation 1 under Highway Police Sub-division 2, sköts ihjäl under en middagsbjudning framför 25 andra brottsbekämpande tjänstemän på Por. Raweekanok Construction Company på Takong-Don Tum Road i Takong-distriktet, Mueang-distriktet, Nakhon Pathom, den 6 september.

Företaget ägs av den huvudmisstänkte, Praveen Chanklai, som är lokalt erkänd som Kamnan Nok ("Kamnan" betecknar distriktschefen). Vid 35 års ålder utövar han enligt uppgift betydande inflytande i området.

Thananchai Manmak vänster, Praveen Chanklai (Kamnan Nok) höger

Under festen rapporterades det att Kamnan Nok vände sig till Pol Maj Sivakorn med en begäran om att befordra sin släkting, som också råkade vara underordnad Sivakorn. När polismannen vägrade och betonade att Kamnan Noks släkting måste följa normala förfaranden som alla andra poliser, blev distriktschefen upprörd och slog näven i bordet innan han lämnade.

Kort därefter gick Thananchai Manmak, som var på festen och enligt uppgift var Kamnan Noks nära medarbetare, till Pol Maj Sivakorn och öppnade plötsligt eld mot honom, vilket resulterade i hans tragiska bortgång.

Skotten skadade även en annan polis vid bordet.

Därefter flydde Thananchai Nakhon Pathom till Kanchanaburi där han blev utomrättsligt skjuten ned av polisen efter att ha motstått arrestering och skjutit mot en polisbil.

Det rapporterades att ingen av poliserna som var närvarande under Pol Maj Sivakorns skottlossning försökte förfölja Thananchai för att gripa honom. De hindrade inte heller Kamnan Noks personal från att städa upp händelseplatsen, radera CCTV-inspelningen och inte heller förstöra bevis, enligt rapporter.

Som ett resultat utfärdade en domstol arresteringsorder för Kamnan Nok samt sex poliser på festen. Kamnan Nok, efter att ha kapitulerat den 7 september, hölls fängslad för att ha anstiftat till grovt brott, överlagt mord och mordförsök. Sex poliser vid middagen (namn undanhållna) åtalades å andra sidan för att ha försummat sina plikter, hjälpt brottslingar att undvika straff och konspirerat för att förstöra bevis.

Pol Gen Surachate Hakparn, biträdande generalkommissarie för den kungliga thailändska polisen, som är en av de officerare som ansvarar för att övervaka fallet, sa att polisen hade solida bevis mot de sex poliserna som kunde koppla dem till förstörelsen av bevis och hjälpa misstänkta att undvika fånga.

Det rapporterades att polisen också redan kunde hämta CCTV-servern som möjligen kunde spela in skottlossningen. Servern hittades kasserad i kanalen i Nakhon Pathom.

Polisen undersökte andra poliser på festen som ännu hade åtalats.

Pol Gen Surachate lovade att skapa rättvisa åt den avlidne polismannen och att utrota korrupta poliser över hela landet.

Fallet har också väckt heta debatter om de lokala tjänstemännens makt i Thailand sedan förra veckan, vilket fick den nya inrikesministern Anutin Charnveerakul att beordra ett tillslag mot vad han kallade dessa lokala "maffier".

Kamnan Nok rapporterades vara mycket inflytelserik i provinsen, äga företag på flera miljoner baht och ofta skryta offentligt om sina nära band med tidigare politiker på nationell nivå, poliser och många lokala politiker.

Han ska också ha ägt flera lyxiga bilar, inklusive en Bentley på 25 miljoner baht.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.