Försvarsminister hoppfull om ubåtsmotorupplösning

PRESSMEDDELANDE:

Försvarsminister Sutin Klungsang har uttryckt optimism om att den tillträdande regeringen kan nå en ny överenskommelse med Tyskland och Kina angående motorn till Thailands nya ubåt som för närvarande håller på att monteras i Kina.

Ursprungligen hade Royal Thai Navy krävt en tysktillverkad motor för S26T Yuan-klassens ubåt, som var planerad att levereras denna månad men har skjutits upp till nästa april på grund av pandemirelaterade förseningar.

China Shipbuilding & Offshore International Co (CSOC), ansvarig för att bygga ubåten under ett regering-till-regering-avtal (G2G), hade erbjudit en CHD620-motor efter att Tyskland avböjt att sälja sin MTU 396 dieselmotor till Kina, och klassificerade den som en militär -försvarsobjekt.

Sutin, som talade vid FN:s generalförsamlings 78:e session i New York, uttryckte hopp om att frågan skulle kunna lösas och föreslog att premiärminister Srettha Thavisin troligen hade en lösning i åtanke.

När det gäller Thailands svar på den pågående konflikten i grannlandet Myanmar, antydde Sutin planer på att bilda ett team för att ta itu med frågan baserat på råd från tjänstemän vid utrikesministeriet. Ett formellt beslut om hur Myanmar-krisen ska hanteras kommer att fattas efter noggrant övervägande.

Sutin bekräftade sin avsikt att stärka Thailands försvarsindustri genom att inrätta en formell kommitté för militärt samarbete med vetenskapsmän och teknologer. Detta initiativ syftar till att vidareutveckla landets försvarsförmåga.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.