Ny thailändsk premiärminister för att snarast ta itu med skyhöga energiräkningar och oljepriser

PRESSMEDDELANDE:

Federation of Thai Industries (FTI) har uttryckt sitt godkännande av premiärminister Srettha Thavisins löften om att sänka energikostnaderna och detaljhandelspriserna på diesel.

FTI:s ordförande Kriengkrai Thiennukul konstaterade att de skyhöga energi- och dieselpriserna har drivit upp levnads- och tillverkningskostnaderna, något som FTI ständigt förespråkar för statligt stöd i. Hushållens eltariff, som var 4.7 baht per kilowattimme (enhet) från maj till augusti, har endast minskat något till 4.45 baht per enhet från september till december, en ränta som fortfarande anses för hög av FTI.

I ett uttalande nyligen betonade Srettha att hans administrations högsta prioritet skulle vara att sänka energipriserna strax efter tillträdet. FTI-ordföranden sa att FTI skulle vara glad om den nya regeringen tar konkreta steg för att göra det och hoppas att nya åtgärder snabbt skulle införas för att lindra den ekonomiska bördan för företag och medborgare i landet.

FTI:s ordförande sa att energi- och dieselprisproduktionen skulle gynna alla sidor samt öka köpkraften. Han rådde dock regeringen att ompröva planerna på att höja minimilönen till 600 baht per dag i år, vilket lyfter fram ekonomisk nedgång och höga räntor som utmaningar för företag. Den höjda minimilönen skulle lägga en större ekonomisk börda på dessa företag, särskilt de som har det kämpigt i den nuvarande situationen.

Samtidigt träffade premiärminister Srettha Thavisin nyligen en delegation från United Thai Nation Party, ledd av Supattanapong Punmeechaow, den tidigare regeringens vice premiärminister och energiminister.

Deras diskussion kretsade kring regeringens politik, särskilt strategier för att sänka energi- och bränslepriserna.

Premiärministern meddelade att han efter sitt första regeringsmöte kommer att informera allmänheten om möjligheten att omedelbart genomföra initiativ för att sänka elkostnaderna.

Supattanapong, som förväntas behålla sin roll som energiminister i den nya regeringen, sa att mötet fungerade som ett preliminärt utbyte, med formella diskussioner att följa bland partiledare och chefer.

Ministern noterade också att potentiella kontroller av matlagningsgaspriserna var bland de ämnen som diskuterades med den nya premiärministern. Ytterligare överläggningar mellan den nya förvaltningen och energiministeriet kommer att avgöra om dessa initiativ är genomförbara.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Originalartiklar: FTI stöder löften om lägre elräkningar och dieselpris, PM och UTN Diskuterar energi- och bränslepriser

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.