Vice talman avgår om MFP leder opposition

PRESSMEDDELANDE: 

Husets vice talman Padipat Suntiphada har uttryckt sin vilja att avgå från sin position om Move Forward Party, som han tillhör, tar på sig rollen att leda oppositionen i representanthuset.

Tidigare berättelser:

Padipat Suntiphada, den andre vice talmannen för det thailändska parlamentet, är i varmt vatten igen efter att han anklagats för att ha missbrukat statliga medel för att arrangera en mookata (thailändsk grillfest) för parlamentsarbetare.

Vice talman i det thailändska parlamentet Padipat Suntiphada från Move Forward Party kan ha problem för att ha brutit mot denna lag efter att han delat ett foto på sig själv med en burk med vad han sa var en hantverksöl från hans hemprovins Phitsanulok, norr om Thailand.

Nu till uppdateringen:

Padipats nuvarande roll säkrades när Move Forward fortfarande försökte bilda en koalitionsregering med Pheu Thai Party och andra mindre partier.

Efter en förändring i omständigheterna som placerade Move Forward i oppositionen på grund av Pheu Thais beslut, är partiet nu berättigat att leda oppositionen på grund av att det har flest parlamentsledamöter bland oppositionspartierna. Husets bestämmelser föreskriver dock att oppositionspartiet inte kan inneha positionerna som talman eller vice talman samtidigt.

Padipat bekräftade att han var beredd att välkomna beslutet från Move Forward-styrelsen och avgå från sin position om partiet leder oppositionen. Trots de nya omständigheterna, hävdade han sin avsikt att förbli neutral i sin roll och säkerställa rättvisa i kammarmöten för både regerings- och oppositionsmedlemmar.

Padipats klädsel kom också under granskning under ett husmöte, och drog tillrättavisningar från Pheu Thai parlamentsledamöter för att de inte bar slips när de ledde sessionen. Debatten om hans klädval avbröts så småningom av Padipat, som försvarade sin klädsel som lämpligt för tillfället och lovade att vara mer försiktig i sin klädsel för framtida möten.

Mitt i diskussionerna föreslog en annan Pheu Thai parlamentsledamot att inrätta en kommitté för att studera lämplig klädsel för parlamentsledamöter och senatorer, men Padipat riktade om fokus till mer materiella frågor, och lyfte fram närvaron av allmänheten som observerade förfarandet.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.