Thaksin dömd till 8 år i thailändskt fängelse

Nationellt —

Högsta domstolen tisdagen den 22 augusti slog Thaksin Shinawatra, Thailands före detta premiärminister, med åtta års fängelse efter hans hemkomst från exil.

Högsta domstolens brottmålsavdelning för innehavare av politiska befattningar sa att Thaksins fängelsestraff hänför sig till tre fällande domar mot honom i frånvaro, inklusive maktmissbruk och missbruk, olagligt beordrade en statlig bank att ge ut ett utländskt lån och olagligt innehav av aktier via nominerade.

Smakämnen förre premiärministern hade precis anlänt till Thailand efter att ha tillbringat över 17 år i självpåtagen exil. Han fördes till domstolen efter att ha landat i sitt privatjet på Don Mueang internationella flygplats i Bangkok tisdagsmorgonen den 22 augusti.

Inledningsvis utfärdade domstolen ett tioårigt fängelsestraff för Thaksin. På grund av domstolens beslut att behandla vissa straff samtidigt förkortades den totala fängelsetiden till 10 år.

Thaksin kommer att avtjäna sitt straff i Bangkok Remand Prison, där han kommer att stanna på en separat medicinsk avdelning och övervakas av medicinsk personal på grund av sina fem medicinska tillstånd, inklusive en ischemisk hjärtmuskel, kronisk lunginflammation, högt blodtryck, degenererad ryggrad, och onormal hållning.

Ex-premiärministerns hälsotillstånd släpptes till pressen efter att han genomgått en läkarundersökning på fängelset.

Kriminalvårdsavdelningen, som är ansvarig för Thaksins fängelse, har bekräftat att han kommer att behandlas på samma sätt som andra interner. Det betyder att han kommer att äta samma mat som andra fångar äter och att endast hans advokat kommer att få besöka honom under hans första fem dagar i fängelse.

Enligt vaktmästarens vice premiärminister Wissanu Krea-ngam, som också är juridisk expert, har Thaksin rätt att ansöka om kunglig benådning redan från första dagen av sitt straff. Det här är som med andra fångar, sa Wissanu.

Många nätanvändare på sociala medier förväntar sig en kunglig benådning för Thaksin, men detta är naturligtvis inte garanterat.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.