Thailändsk BNP-tillväxt under andra kvartalet under prognos på 2 %

PRESSMEDDELANDE: 

Den thailändska ekonomin expanderade långsammare än väntat under andra kvartalet, enligt uppgifter som släpptes på måndagen (21 augusti), med styrka inom turismen som hjälpte till att motverka svagare export mitt i en avmattning i den globala efterfrågan.

Regeringen sänkte sin tillväxtprognos för bruttonationalprodukten för 2023 till 2.5 % till 3.0 % från ett intervall på 2.7 % till 3.7 %, med hänvisning till långsammare export.

National Economic and Social Development Council (NESDC) sa att Sydostasiens näst största ekonomi växte med 1.8 % under april-juni från ett år tidigare, under den expansion på 3.1 % som förväntas av ekonomer i en Reuters-undersökning.

Bruttonationalprodukten (BNP) hade ökat med 2.7 % på årsbasis under första kvartalet.

På kvartalsbasis steg BNP säsongsrensade med 0.2 % under junikvartalet, jämfört med en prognostiserad ökning på 1.2 %.

Första kvartalets BNP reviderades till 1.7 % från en tidigare ökning på 1.9 %.

Eftersom den svaga globala efterfrågan hämmar exporten har Thailands ekonomi fått stöd av dess vitala turismsektor och tillväxt i privat konsumtion.

Byrån upprätthöll en prognos på 28 miljoner utländska turister i år. Den förväntade sig att exporten skulle falla med 1.8 % 2023 jämfört med en tidigare prognos för en minskning med 1.6 %.

Exporten, en viktig drivkraft för tillväxt, har minskat sedan oktober 2022, på grund av en svag global efterfrågan, särskilt på grund av en avmattning i Kina, Thailands största handelspartner.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.