Srettha från Pheu Thai säkrar parlamentarisk seger för att bli Thailands nästa premiärminister

Nationellt —

Srettha Thavisin, premiärministerkandidat från Pheu Thai Party, har vunnit tvåkammaromröstningen i det thailändska parlamentet om att bli landets nästa premiärminister.

Srettha, som också är en fastighetsmagnat och en nybörjare i politiken, var den enda premiärkandidaten för den tredje premiärministeromröstningen som arrangerades idag, den 22 augusti.

Omröstningen kom efter att de två första rösterna såg att ledaren för det valvinnande partiet Move Forward, Pita Limjaroenrat, misslyckades med att bli premiärminister på grund av sin oförmåga att få tillräckligt stöd från senaten, som består av 250 juntautsedda senatorer.

Eftersom Move Forward Party inte kunde backa sin ledare att ta på sig landets ledarroll, främst på grund av dess vägran att backa på den kontroversiella föreslagna ändringen av den kungliga lagen om ärekränkning (lese majeste), beslutade Pheu Thai Party att bryta sig loss från den gamla koalitionen för att alliera sig med partier mestadels från de tidigare regeringslägren.

Den nya Pheu Thai-ledda koalitionen består av 314 parlamentsledamöter från 11 partier, inklusive det militärstödda Ruam Thai Sang Chart Party, som stödde kuppmakaren före detta premiärminister Gen Prayut Chan-o-cha, och Palang Pracharath Party, som stödde tidigare vice premiärminister Gen Prawit Wongsuwan.

Inkluderingen av dessa två partier i koalitionen fick dess gamla partner, Move Forward, att vägra rösta på Srettha, med hänvisning till att det stred mot det thailändska folkets mandat som gavs i det allmänna valet.

Men sammantaget kunde Srettha säkra parlamentets seger med 482 röster för, 164 röster emot och 81 nedlagda röster.

Tröskeln är hälften av parlamentet som är 375 röster, därmed är Srettha nu officiellt Thailands nästa premiärminister.

Srettha tillsammans med Pheu Thai har viktiga policyer som de har lovat att implementera, inklusive:

Ekonomisk politik:

  • Implementera policyn för 10,000 XNUMX baht för digital plånbok.
  • Höj den dagliga minimilönen till 600 baht till 2027.
  • Höj ingångslönen för nyutexaminerade till 25,000 XNUMX baht per månad.
  • Ersätt obligatorisk militär värnplikt med ett frivilligt system (policyn tillhörde Move Forward, men Pheu Thai svor att fortsätta denna politik efter uppbrottet).
  • Höj grödorpriserna.

Socialpolitik:

  • Lös separatistkonflikten i de sydligaste provinserna.
  • Fortsätta medicinska marijuanainitiativ.

Politiska reformer:

  • Ändra stadgan för att förbättra dess demokratiska karaktär och eliminera korruption samtidigt som de delar som hör till den kungliga institutionen lämnas orörda.

Läs vår djupgående artikel om Thailands 30:e premiärminister här!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.