Thailands tidigare premiärministers återkomst markerar ett avgörande ögonblick

  • Thaksin Shinawatras återkomst har djupa konsekvenser för Thailands politiska landskap

Av Thomas Sinclair, gästskribent. Thomas är redaktören för Pembrokeshire Herald, som finns här.
Den tidigare premiärministern Thaksin Shinawatras återuppkomst efter 15 års exil har äntligen materialiserats, uppfyllt långvariga löften och tänt brinnande förväntan. Som en av de mest polariserande figurerna i thailändsk historia har Thaksins återkomst djupa konsekvenser för nationens politiska landskap.

Med en historia präglad av fräckhet och politisk ambition, har Thaksins konsekventa valsegrar som sträcker sig över två decennier utlöst starka reaktioner från konservativa fraktioner. Dessa reaktioner har sträckt sig från militärkupper och ockupation av regeringsministerier och flygplatser till omstridda domstolsbeslut, som har resulterat i att tre premiärministrar avsatts och tre politiska partier som är pro-Thaksin har upplösts.

Nu tillskrivs hans återkomst till en förmodad diskret överenskommelse som nåtts med hans rojalistiska motståndare för att undvika fängelse. Thaksin står inför cirka 10 års oavslutade straff från fall som han hävdar var politiskt motiverade.

Han förväntas bli snabbt transporterad från Don Mueang flygplats till högsta domstolen i Bangkok, och han kan sedan tillbringa natten på ett fängelse sjukhus. Det är dock få som förväntar sig att hans vårdnad ska förlängas.

Trots sin polariserande natur har Thaksin fortfarande stöd inom landet. Samniang Kongpolparn, en 63-åring från Thaksins partis fäste i Surin-provinsen, visade denna lojalitet och gick med hundratals supportrar på flygplatsen för att visa solidaritet. Hon uttryckte, 'Han är fortfarande den bästa premiärministern vi någonsin har haft. Även om jag inte kommer att få en glimt av honom idag, ville jag förlänga mitt stöd. Jag är öppen för försoning med den pro-militära regeringen; annars har vi senatorerna kvar, vilket inte är önskvärt.'

Samtidigt strävar hans politiska parti, Pheu Thai, efter att etablera nästa regering, en komplex process som har tagit Thailand på en berg-och-dalbana på bara tre månader. Banan började med de ambitiösa ambitionerna från det radikala ungdomsdrivna partiet Move Forward, som säkrade majoriteten av platserna i valet i maj. Till en början bildade en koalition med Pheu Thai, denna bana har kulminerat i en koalition som involverar nästan alla grupper utom reformatorerna. Noterbart är att denna koalition innehåller partier ledda av tidigare kuppledare – en allians som Pheu Thai orubbligt lovade emot.

Pheu Thai insisterar på att dessa två utvecklingar inte är relaterade, även om skepsis råder. Utan tvekan har den ovalda senaten som består av 250 medlemmar, en politisk manöver som infördes av militärjuntan efter kuppen 2014, begränsat Pheu Thais byrå. Dessutom äventyrades partiets position av dess mindre än förväntade valprestation, där det avstod från stöd till Move Forward, och därmed halkade till andra plats för första gången.

Senaten, som består av juntautsedda ledamöter, deltar tillsammans med 500 valda parlamentsledamöter i valet av den nya premiärministern. Tydligen är deras mandat att motarbeta alla partier som kan utmana det rådande status quo – det invecklade samspelet mellan monarki, militär och företagsenheter som har dominerat thailändskt styre i årtionden.

Förutsägbart avböjde senaten att stödja den Move Forward-ledda koalitionen med Pheu Thai, trots den senares dominans i underhuset. När Pheu Thai genomförde koalitionsförhandlingar, krävde dess beroende av senatens stöd inkludering av tidigare motståndare.

Ändå hävdar vissa Pheu Thai-politiker att partiet borde ha strävat efter ett mer fördelaktigt arrangemang och motstått samarbete med de mest stela konservativa fraktionerna. Varje minoritetsregering som bildas utan Pheu Thai och Move Forward skulle oundvikligen kollapsa, eftersom senatorerna är förhindrade att delta i vanliga parlamentariska omröstningar i frågor som budgetanslag.

Emellertid valde Pheu Thai-ledningen för ändamålsenligheten och till och med en inbjudan till det ultraroyalistiska partiet United Thai Nation att gå med i koalitionen – ett parti som historiskt har kritiserat familjen Shinawatra och var avgörande för att störta den tidigare Pheu Thai-regeringen ledd av Thaksins ledning. syster, Yingluck. Sammanslagningen av dessa fraktioner inom samma regering understryker den dramatiska förändringen i thailändsk politik.

I slutändan förmörkade det upplevda hotet från Move Forward och en yngre generation som krävde en diskurs om monarkins makt och rikedom den utdragna fejden med familjen Shinawatra för ultraroyalisterna.

För Shinawatras och de mer affärsorienterade delarna av Pheu Thai har säkra en återgång till regeringen och säkerställande av Thaksins comeback överskuggat oron för partiets image.

Ändå uttrycker röster inom Pheu Thai djup bestörtning över denna pragmatiska pakt. De varnar för att partiet riskerar att förlora sitt en gång hängivna gräsrotsstöd och potentiellt avstå från sin två decennier långa valdominans i thailändsk politik.”

Denna artikel dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News som ägs av vårt moderbolag TPN Media.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/