Tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra återvänder till Thailand efter 17 år i exil

FOTO: Matichon

Nationellt —

Thaksin Shinawatra, Thailands tidigare premiärminister, återvände hem tisdagen den 22 augusti efter att ha tillbringat 17 år i självpåtagen exil under ett hotande fängelsestraff.

Thaksin anlände till Don Mueang International Airport i Bangkok vid 9:00 i dag i sitt privatjet.

Hans återkomst sammanfaller med ett parlamentariskt möte för att välja Thailands 30:e premiärminister efter valet den 14 maj. Pheu Thai Party, som är nära förknippat med Thaksin, kommer att föreslå sin kandidat Srettha Thavisin att förhoppningsvis ta den högsta ledarrollen efter att ha skiljt sig från sin tidigare koalition ledd av det valvinnande Move Forward Party.

Hundratals av Thaksins supportrar hade samlats på flygplatsen sedan tidigt på morgonen för att fira hans hemkomst.

Efter att ha klev genom porten för privatjetterminalen hyllade Thaksin bilden av Hans Majestät Kungen på thailändsk soi för första gången på 17 år. Han var omgiven av en skara Rödskjortans anhängare och Pheu Thai Party-medlemmar.

Thaksin, 74, flydde från Thailand 2008 för att slippa avtjäna fängelse för korruption och anklagelser om tjänstefel. Han hade avsatts som premiärminister av militären i en kupp föregående år, och han hävdade häftigt att anklagelserna mot honom alla var politiskt motiverade.

Rättsväsendets talesman Sorawit Limparangsi sade måndagen den 21 augusti att Thaksin skulle tas till Högsta domstolen för att höra domen efter hans ankomst. Förhandlingen kommer inte att sändas och ett pressmeddelande kommer att skickas ut efter förhandlingen.

Thaksin riskerar fängelsestraff på tio år i tre fall där han dömdes i frånvaro av Högsta domstolens brottsavdelning för innehavare av politiska befattningar.

Han förväntas hållas i Bangkoks häktningsfängelse medan han fortsätter med rättsliga förfaranden.

Vi har tidigare bevakat hans förestående återkomst ofta, inklusive igår här.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.