DLPW undersöker nekande av anställds förlängning av ledighet för sjuk mamma

PRESSMEDDELANDE:

Arbetsministeriet har gett sin avdelning för arbetsskydd och välfärd (DLPW) i uppdrag att inleda en utredning av en oroande incident som involverar vägran att bevilja en anställd en förlängning av ledigheten för att besöka sin kritiskt sjuka mamma i Buri Ram-provinsen.

Händelsen fick stor uppmärksamhet efter att en serie skärmdumpar som skildrade ett samtal mellan den anställde och hennes chef delades på sociala medier.

Dialogen utspelade sig mellan de två personerna, båda anställda på ett hotell i Nakhon Ratchasima-provinsen. Kvinnan bad först om ledigt för att få en covid-19-vaccination i sin hemstad. Eftersom hennes mammas tillstånd snabbt försämrades, sökte hon därefter en förlängning av sin ledighet och uttryckte oro över att hennes mamma kanske inte skulle överleva efter den natten. Hennes vädjan om förlängd frånvaro möttes dock av avslag från hennes handledare.

Samma kväll förmedlade kvinnan det hjärtskärande beskedet att hennes mamma hade gått bort och att hon behövde stanna kvar för begravningsförfarandet. Som svar förblev hennes handledare oböjlig och instruerade henne att omedelbart återgå till arbetet eller lämna in sin uppsägning. Händelsen utlöste en våg av stöd från online-communityt, med många individer som uttryckte sympati för den sörjande kvinnan.

Arbetsminister Suchart Chomklin tog upp situationen och sa att DLPW har fått i uppdrag att noggrant undersöka saken och se till att både arbetstagaren och arbetsgivaren får rättvis behandling i enlighet med arbetslagstiftningen.

Suchart bekräftade att arbetslagstiftningen upprätthåller anställdas rätt att utnyttja betald ledighet för personliga angelägenheter, vilket innebär minst tre dagar per år.

För att skydda rättigheterna och välfärden för anställda i olika branscher betonade arbetsmarknadsministern att enskilda kan rapportera sådana incidenter till ministeriet med hjälp av hotline 1546.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.