Thai Charter Court avvisar framställningen från Move Forward Party Around omnominering till premiärminister

Nationellt —

Onsdagen den 16 augusti röstade Thailands författningsdomstol enhälligt för att avslå framställningen från det valvinnande partiet Move Forward för att granska ett parlamentariskt beslut som blockerade dess ledare Pita Limjaroenrat från att bli omnominerad till premiärminister.

Domstolen uppgav att den var tvungen att avvisa framställningen eftersom framställningen hade lämnats in av en grupp på mer än 20 personer som inte inkluderade premiärministerkandidaten Pita själv.

Domstolen förklarade: "Varje klagande är inte en individ vars rättigheter direkt har kränkts. Därför har de inte rätt att lämna in ett klagomål.”

Framställningen hade lämnats in av ombudsmannen, som hade fått ett klagomål från allierade till Move Forward Party efter att dess ledare avvisats av 394 lagstiftare från att kandidera till ett premiärministerkontor för andra gången i parlamentet.

När domstolen nu har fattat sin dom kommer parlamentet att samlas den 22 augusti för att rösta fram en ny premiärminister, med fastighetsmagnaten Srettha Thavisin från Pheu Thai Party som huvudkandidat.

Husets talman Wan Muhamad Noor Matha tillkännagav beslutet i dag, och han tillade att det parlamentariska juridiska teamet skulle sammanträda i morgon för att diskutera författningsdomstolens beslut.

Detta drag av domstolen kan potentiellt krossa alla hopp för Move Forward Party att leda nästa regering. Men det öppnar också vägen för Pheu Thai-partiet på andra plats att leda nationen genom sin nya koalition.

Samtidigt, som tillkännagavs i går, förklarade Move Forward Party att de inte skulle rösta på Pheu Thai premiärministerkandidat, enligt partisekreterare Chaitawat Tulathon.

Chaitawat förklarade att partiets parlamentsledamöter uppfattade bildandet av den nya regeringen ledd av Pheu Thai, i samarbete med tidigare regeringspartier som Bhumjaithai, som en betydande avvikelse från folkets mandat som gavs under valet den 14 maj.

Chaitawat utvecklade vidare att avsikten bakom denna regeringsbildning inte är att eliminera senatens auktoritet att välja en premiärminister, utan snarare är det i linje med senatens och juntastödda partiers önskemål om att förhindra Move Forward Party från att ta makten.

Det progressiva partiet Move Forward gick ut som segrare i valet den 14 maj och säkrade 151 platser i parlamentet, medan tvåan Pheu Thai Party fick 141 platser. Partiet stötte dock på flera hinder på grund av dess politik, särskilt kring ändring av Lese Majeste-lagarna, som hade potential att störa affärsmonopol och utmana militärens politiska makt.

Dessutom kom partiets åtagande att ändra den kungliga lagen om ärekränkning (avsnitt 112) under hård granskning trots att partiet flera gånger har lovat att revidera lagen för att endast förhindra dess enda politiska exploatering.

Rättsfall kring förslagen om majestet pågår också som involverar Move Forward Party och pågår fortfarande med en nyligen godkänd förlängning på trettio dagar. Dessa fall kan potentiellt till och med bli föremål för stora straffåtgärder mot parten om domstolen dömer dem emot.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/